Siropul de arțar este sănătos?
Siropul de arțar pur poate fi extrem de benefic pentru sănătatea corpului, dar, cu toate acestea, nu tot ceea ce este etichetat ca fiind sirop de arțar este sănătos. Există multe tipuri de sirop cu aromă artificială și adesea siropul de arțar este diluat cu sirop de porumb bogat în fructoză sau alți îndulcitori ieftini.
Siropul de arțar artificial este mult mai ieftin decât siropul de arțar pur. Beneficiile celui pur se vor resimți și în costul acestuia.
Fii atent la eticheta cu ingrediente. Singurul ingredient listat ar trebui să fie siropul de arțar pur. Acesta include vitamine, minerale și antioxidanți și poate chiar ajuta la protejarea împotriva diabetului.
O sursă bună de vitamine
Siropul de arțar este de fapt o sursă bună de nutrienți, inclusiv vitamina B2 (riboflavină) și alte vitamine B. Vitaminele B, în general, sunt implicate în multe reacții în organism, inclusiv descompunerea carbohidraților și a grăsimilor pentru energie.
Potrivit Institutului Internațional al Siropului de Arțar, 85 g de sirop de arțar pur oferă 37% din valoarea zilnică recomandată de riboflavină.
Plin de minerale
În siropul de arțar se regăsesc multe minerale benefice precum mangan, zinc, magneziu, calciu, potasiu și o cantitate mică de fier și seleniu. Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, este posibil ca până la 37% dintre oameni să nu consume cantitatea recomandată de mangan pe zi.
Acesta este important pentru formarea țesutului conjunctiv, protejând celulele de deteriorarea radicalilor liberi și joacă un rol în coagularea sângelui. Zincul este necesar pentru funcția imună, vindecarea rănilor și dezvoltarea organelor sexuale la copii.
Magneziul este necesar pentru sinteza proteinelor, funcția musculară / nervoasă și poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Calciul este necesar pentru sănătatea oaselor și atât potasiul, cât și calciul sunt utilizate în echilibrul fluidelor.
85 g de sirop de arțar pur oferă:
● 95% Valoarea zilnică a manganului
● 6% Valoare zilnică pentru zinc
● 7% Valoare zilnică pentru magneziu
● 5% Valoare zilnică pentru calciu și potasiu
● 1% Valoare zilnică pentru fier și seleniu.
Siropul de arțar este relativ bogat în multe minerale care le lipsesc multor oameni din dietă.
Bogat în antioxidanți
Siropul de arțar este făcut din seva arțarului și, datorită sursei sale pure, este bogat în fenoli care acționează ca antioxidanți în organism.
Potrivit Institutului Internațional al Siropului de Arțar, probele din peste 600 de siropuri de arțar diferite din Quebec au arătat că 85 g de sirop de arțar pur pot furnizat 4 mg de polifenoli. În acesta au fost descoperiți peste 20 de antioxidanți diferiți. Astfel, capacitatea antioxidantă a siropului de arțar este similară cu cea a unor fructe și legume.
Antioxidanții protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Deteriorarea radicalilor liberi în organism poate crește dezvoltarea celulelor canceroase, astfel încât creșterea antioxidanților din dietă poate ajuta la protejarea împotriva cancerului sau a altor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.
Diabet
Siropul de arțar este ca orice alt îndulcitor, o sursă de zahăr. Deci, cum poate ajuta la protejarea organismului împotriva diabetului de tip 2?
Acesta conține un compus numit acid abscisic. Cercetările sugerează că acesta poate stimula pancreasul. Acesta, la rândul lui, secretă insulină și ajută celulele grase prin a le crește sensibilitatea la insulină. Dacă celulele adipoase sunt sensibilizate la insulină, acest lucru poate ajuta la descurajarea rezistenței la insulină, un prim pas al diabetului de tip 2.
Poți inversa diabetul de tip 2 sau preveni rezistența la insulină? Trebuie făcute mai multe cercetări asupra acestui compus pentru a afla un răspuns la această întrebare. Reține că multe lucruri afectează această sensibilitate.
Comparație cu alți îndulcitori
Siropul de arțar poate fi o alegere sănătoasă ca îndulcitor datorită beneficiilor nutriționale – vitamine, minerale, antioxidanți și compuși care pot ajuta la sensibilitatea la insulină. Este un derivat din plante așa că va fi în mod natural bogat în fitochimicale care pot avea multe efecte benefice asupra sănătății.
Acesta nu este un aliment cu conținut scăzut de calorii și nu trebuie privit ca un aliment miraculos pentru vindecarea sau prevenirea oricăror boli.
Adăugarea unui astfel de aliment în dietă nu ar trebui să îți dea frâu liber la mâncăruri nesănătpase de tip fast-food. La fel de importante sunt și exercițiile fizice pe care le faci în fiecare zi.
Siropul de arțar poate fi folosit, desigur, pe clătite sau pâine prăjită, dar funcționează și ca îndulcitor pentru fulgi de ovăz, produse de patiserie, iaurt sau în sosuri. În comparație cu alți îndulcitori, conține mai multă riboflavină, zinc, magneziu și antioxidanți.
Nu uita să cumperi doar sirop de arțar în cea mai pură formă; evită siropurile mai ieftine care au conservanți, zahăr sau sirop de porumb adăugat.