Orezul este bun pentru slăbit?
Orezul conține foarte puține grăsimi, dar este bogat în carbohidrați. Cei care preferă un regim cu un conținut scăzut de carbohidrați susțin că elimimând cerealele din dietă este benefic pentru pierderea în greutate. În mod evident, și orezul face parte din această categorie.
Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că orezul nu poate crește riscul de obezitate. De fapt, în anumite țări în care se mănâncă o cantitate mare de orez ratele de obezitate sunt mici.
Pentru a determina daca orezul este bun sau este nevoie sa luăm în considerare mai mulți factori. De exemplu, din ce constă restul dietei? Cât orez mănânci? Câte exerciții faci?
Reputație
O cană de orez alb conține aproximativ 200 de calorii și 45 de grame de carbohidrați, 0 grame de grăsimi și 4 grame de proteine. La scurt timp după consum, glucidele pot pătrunde în fluxul sanguin foarte ușor. Creșterea glucozei în fluxul sanguin indică eliberarea insulinei.
Un nivel ridicat de insulină va reduce nivelul glucozei din sânge. Mai mult, aceasta favorizează și depozitarea grăsimilor. De aceea, în timpul unui regim, profesioniștii recomandă să conumăm mai puțini carbohidrați. Așadar, este de preferat să consumăm cât mai puține cereale.
Cu toate acestea, cantitatea și tipul de orez pe care o consumi, împreună cu celelalte alimente din masa respectivă, pot avea un impact asupra nivelului glicemiei.
Diferența dintre orezul brun și orezul alb
Se spune că orezul brun este mai sănătos decât cel alb, deoarece orezul brun conține un strat adițional. Acesta crește conținutul nutrițional al orezului, conținând mai multe fibre. În mare partea, majoritatea persoanelor preferă orezul alb, dar cei care sunt interesați de nutriție vor opta de obicei pentru orezul brun.
Mai mult, orezul brun are un conținut de proteine, vitamina B, fier, magneziu, mangan și fibre mai ridicat în comparație cu orezul alb. Tipul de fibre care se găsește parțial în amidonul rezistent al orezului brun pot fi benefice pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la creșterea ușoară a ratei metabolice. Orezul brun se digeră într-o perioadă mai lungă de timp, ceea ce înseamnă că este eliberat mai lent în fluxul sanguin după digestie.
Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard sugerează că țările cu un consum ridicat de orez, precum China, și-ar putea încetini rata diabetului zaharat de tip 2 trecând de la orezul alb la cel brun.
Cercetari
Există studii care arată că orezul favorizează creșterea în greutate? Un studiu din 2013 realizat de ARYA Ateroscleroza a analizat asocierea dintre aportul de orez alb și obezitatee la o populație iraniană. Rezultatele acestui studiu nu au arătat nicio asociere între cele două, deși cercetătorii sugerează că trebuie făcute mai multe teste pe această temă.
Un studiu din 2009 al Journal of the American Dietetic Association a sugerat că persoanele care mănâncă orez mănâncă mai multe fibre din legume și mai multe proteine din carne și fructe de mare.
Iubitorii de orez au consumă, de asemenea, mai puține zahăruri și grăsimi. Acest studiu a concluzionat că orezul face parte din diete alimentare mai sănătoase care pot reduce riscul anumitor boli cronice.
Țările asiatice
Țările asiatice au, în mod tradițional, un consum ridicat de orez și o prevalență scăzută a obezității. Acest lucru poate părea paradoxal deoarece orezul are un conținut ridicat de amidon care poate crește nivelul zahărului din sânge.
Cu toate acestea, dietele asiatice sunt, de asemenea, bogate în fibre din fructe, legume, bogate în antioxidanți și moderate în aportul de carne. Cultura tradițională asiatică conține puțin timp sedentar și implica o mulțime de activități în viața de zi cu zi.
Pe măsură ce culturile asiatice adaptează un stil de viață și o dietă occidentale, rata obezității continuă să crească. Asocierea dintre aportul de orez și ratele obezității relativ scăzute în aceste țări este probabil mai legată de întregul conținut al dietei și de stilul de viață natural foarte activ.
Echilibru
Fie că ar trebui să mănânci orez sau nu în timpul unui regim este o alegere personală, dar până acum nicio cercetare nu sugerează că nu poți pierde în greutate dacă mănânci orez. De fapt, un studiu sugerează că persoanele care mănâncă orez pot avea o dietă mai sănătoasă consumând mai multe fibre din legume.
Deci, dacă mănânci orez, o întrebare importantă este cum arată restul dietei tale? Cât de mult orez consumi, ce mănînci alături de el? Te antrenezi zilnic sau ești sedentar?
Combină orezul cu proteine, alte fructe sau legume fibroase, fasole sau nuci pentru a încetini eliberarea glucozei în fluxul sanguin. Orezul brun are în mod natural mai multe fibre, vitamine, minerale și proteine și este digerat mai lent în comparație cu orezul alb.
Dacă mănânci orez și încerci să slăbești, poți reduce dimensiunea porției ca o modalitate ușoară de a reduce caloriile suplimentare. Crește-ți aportul de legume pentru a compensa volumul pierdut. Astfel, vei obține mai mulți nutrienți și fibre.