Mâncarea picantă – avantaje şi dezavantaje pe care trebuie să le stiți
Conform unui raport din 2013 privind comportamentul consumatorilor, majoritatea persoanelor au declarat că preferă alimentele picante. Aceasta a fost prima dată când alimentele picante au castigat teren și au crescut peste 50% în preferințele oamenilor. Potrivit aceluiași raport, majoritatea persoanelor care consumă mâncarea picantă au vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Urcarea alimentelor picante în topul preferințelor ține doar de gust sau poate avea și avantaje reale pentru sănătate?
Cercetările din domeniu sugerează că mâncarea picantă oferă mult mai multe beneficii decât simpla delectare a papilelor gustative. Consumul mâncărurilor picante a fost asociat cu riscul de reducere a mortalității, poate ajuta la stimularea arderii caloriilor și la scăderea poftei de mâncare.
Ardeii și condimentele sunt, de asemenea, o sursă naturală de antioxidanți și pot avea unele beneficii antiinflamatorii. Înainte de a începe să adăugați ingrediente și sosuri picante în mâncarea dvs., trebuie sa știți că anumite produse de acest gen folosesc o mulțime de ingrediente artificiale și pot conține foarte mult sodiu.
Mâncarea picantă vă poate ajuta să trăiți mai mult?
Un studiu din 2015 a analizat aportul alimentar a peste 500.000 de bărbați și femei de origine chineză, timp de aproximativ 7 ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau mâncare picantă 6-7 zile pe săptămână aveau o rată a mortalității cu 14% mai mică decât cele care mâncau mâncăruri picante aproximativ o dată pe săptămână.
Un aspect care nu este foarte clar pentru cercetători este dacă riscul redus de deces datorită consumului regulat de mâncare condimentată se datorează și altor factori ce țin de stilul de viață. De exemplu, poate persoanele care mănâncă alimente picante în mod regulat, consumă și mai multe fructe și legume sau poate cantitatea totală a fructelor si legumelor este mai mică decât în cazul persoanelor care nu mănâncă mâncare picantă.
Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele mâncărurilor picante asupra longevității, dar acest studiu sugerează că poate exista o legatura în ceea ce privește consumul de alimente picante și reducerea riscului de deces.
Accelerarea metabolismului
Potrivit anumitor studii, alimentele picante, în special ardei roșii, pot accelera metabolismul. Dezavantajul, daca poate fi numit așa,în ceea ce privește rezultatul acestor studii, este faptul că s-a utilizat o doză destul de mare de 10 grame de piper din ardei roșu la fiecare masă.
Un studiu din 2011 a analizat efectul unei doze mai rezonabile, si anume a unui 1 gram de piper roșu, asupra metabolismului persoanelor obișnuite să mănânce alimente picante dar și al persoanelor care nu consumă în mod normal acest tip de alimente.
Cercetătorii au descoperit că ambele grupuri au înregistrat un consum mai mare de energie și aveau o temperatură de bază mai ridicată, după ce au consumat 1 gram de piper roșu la masă, comparativ cu același tip de masă dar fără adăugarea de astfel de condimente.
Acest lucru sugerează că alimentele picante pot influența într-o oarecare măsură metabolismul, dar acest lucru nu înseamnă că poți mânca orice și oricât de mult îți dorești. Consumul mâncărurilor condimentate nu îți va accelera în mod miraculos metabolismul până în punctul în care să arzi sute de calorii în plus.
Scăderea poftei de mâncare
In cadrul studiului din 2011, cercetătorii au mai descoperit că persoanele care au consumat un gram de piper roșu, dar care nu mănâncă în mod normal mâncare picantă, au avut o poftă de mâncare mult mai redusă în timpul mesei dar au simțit nevoia să mănânce după aceea.
Cu toate acestea, atunci când grupul de oameni obișnuit să mănânce mâncare picantă a inclus un 1 gram de piper roșu in meniul lor, acestia nu au avut nici o pofta mai mică de mâncare dar nici poftă de alte alimente. Prin urmare, s-ar părea că, dacă sunteți obișnuiți să mâncați alimente picante, reglarea apetitului prin intermediul condimentor ar putea să nu aiba efectele scontate. Dacă nu sunteți obișnuiți să mâncați alimente condimentate, consumul ocazional poate ajuta la scăderea poftei de mâncare după masă.
Sursa bogată de antioxidanți
Condimentele și ardeii sunt o sursă bogată de antioxidanți. O dietă bogată în antioxidanți naturali, precum fructele și legumele, este asociată cu scăderea riscului de boli cronice. Cleveland Clinic recomandă adăugarea de ierburi, mirodenii și condimente în dieta dvs. pentru a ajuta la reducerea inflamației în corp.
Multe boli cronice sunt asociate cu o inflamație crescută în organism, de accea sursele naturale antiinflamatorii din dietă nu pot fi decat benefice. Dacă nu vă place mâncarea foarte picantă, adăugați condimente mai blânde, precum cuișoare, ghimbir, usturoi sau turmeric. Aceste condimente nu sunt la fel de picante, dar oferă totuși o cantitate mare de antioxidanți.
Mâncarea picantă si aparitia ulcerului
Mâncarea picantă are o reputație nemeritată de a îngreuna tractul digestiv și uneori este asociată cu creșterea riscului apariției ulcerului. Cu toate acestea, o componentă principală a ardeilor iuți este capsaicina, un compus care poate ajuta de fapt la protejarea împotriva formării ulcerului prin lupta împotriva bacteriilor care promovează aceasta boala, precuml H. pylori, și scăderea acidității stomacale atunci când mâncarea este digerată.
Dacă suferiți de ulcer, scăderea acidității în stomac poate ajuta la vindecarea acestei probleme.
Dacă aveți ulcer, discutați cu medicul dvs. înainte de a începe să introduceți mâncăruri picante în meniul dumneavoastră , deoarece toleranța pentru alimentele picante în cazul persoanelor care suferă de ulcer, depinde de la o persoană la alta. Consumul mâncărurilor picante nu duce la aparitia ulcerului, dar poate ajuta sau împiedica agravarea unui ulcer deja existent. Mâncarea picantă poate deranja tractul digestiv dar principalul motiv este prezenta altor ingrediente sau aditivi în mâncarea condimentată preparată.
Cantitatea de sodiu și conservanți din alimentele picante
Alimentele picante în mod natural, precum ardeiul sau alte condimente asemănătoare, pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, stimularea metabolismul, scădarea apetitului și eliminarea radicalilor liberi datorită continutului ridicat de antioxidanti. Cu toate acestea, nu toate mâncărurile picante pot fi considerate sănătatoase. Doar pentru că se adaugă un sos picant la mâncarea de tip fast-food sau la diverse cărnuri procesate nu înseamnă ca le va crește valoarea nutritivă. Mâncărurile picante din comert ar putea contine ingrediente ieftine și cantitati mari de sodiu și conservanți care nu au nici pe departe aceleași efecte ca ardeiul roșu sau chili.
Concluzie
Mâncărurile picante nu sunt numai plăcute la gust, ele sunt și o sursă bogată de antioxidanți. Potrivit anumitor studii, consumul frecvent de alimente picante este asociat cu scăderea riscului de deces; pe de altă parte, o persoană care consumă foarte des alimente picante ar putea să nu mai aibă același rezultat în ceea ce privește accelerarea metabolismului și scăderea poftei de mâncare dupa o masă picantă .
Persoanele care mănâncă ocazional alimente condimentate au mai multe șanse să aibă un apetit scăzut după ce au mâncat o masă picantă decât persoanele care consumă tot timpul acest tip de alimente.