La ce este bun ceaiul Matcha?

Matcha tea in a tea bowl

© Envato.com

Ceaiul Matcha este practic un tip de ceai verde care este măcinat într-o pulbere. Ceaiul Matcha are beneficii similare pentru sănătate cu ceaiul verde și poate oferi de fapt unele avantaje mai importante. Frunzele de ceai verde sunt măcinate, iar pulberea este amestecată cu ceai matcha. Acestă combinaie diferă de ceaiul verde, unde lăsați frunzele în apă fierbinte, apoi aruncați le aruncați.

În timp ce ceaiul matcha oferă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi o sursă bună de antioxidanți, protecție pentru ficat și rinichi, există, de asemenea, câteva avertismente de care trebuie să țineți cont când alegeți să consumați ceaiul matcha.

 

Antioxidanți

Toate ceaiurile, în special ceaiul verde, sunt o sursă bogată de diverși antioxidanți. Există multe beneficii pentru sănătate asociate unei alimentații bogate în antioxidanți. Un beneficiu este legat de scăderea riscului pentru unele boli, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Matcha oferă o cantitate mai mare de antioxidanți, deoarece se folosește întreaga frunză de ceai care este măcinată. Prin urmare, un beneficiu important al ceaiului matcha este cantitatea ridicată de antioxidanți.

Sursa concentrată de EGCG

EGCG înseamnă galat de epigalocatechină, care este un tip specific de polifenol. EGCG se găsește în ceaiul verde, ceea ce înseamnă că matcha reprezintă și ea o sursă bogată. Există multe studii de cercetare care sugerează că EGCG poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară și metabolică.

Conform unui studiu de cercetare, matcha are de 137 ori mai mult galat de epigalocatechină decât cantitatea de ceai verde obișnuit. Aceast lucru înseamnă că beneficiile pentru sănătate asociate cu EGCG au o prezență și mai puternică în matcha.

EGCG și alți antioxidanți din ceaiurile verzi și matcha pot ajuta la reducerea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer.

Un studiu din 2012 a descoperit că riscul de cancer pancreatic a fost redus cu 32% la femeile care beau în mod regulat ceai verde în comparație cu femeile care nu au făcut-o.

 

Poate ajuta la protejarea ficatului și rinichilor

Un ceai de matcha poate ajuta, de asemenea, la protejarea ficatului și rinichilor împotriva afecțiunilor asociate diabetului de tip 2, potrivit unui studiu din 2009. La șobolanii diabetici li s-a administrat ceai matcha timp de 16 săptămâni.

Cercetătorii au descoperit că șobolanii care au primit ceai matcha aveau glicemia, trigliceride și niveluri de colesterol normale.

De asemenea, aveau markeri semnificativ mai buni ai sănătății ficatului și rinichilor, comparativ cu șobolanii care nu primeau matcha. Acest lucru sugerează că ceaiul matcha poate avea un beneficiu semnificativ în protejarea funcției ficatului și a rinichilor asociate cu diabetul de tip 2, dar, desigur, este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra acest lucru.

 

Contaminarea cu plumb

Chiar dacă ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, poate exista îngrijorarea că unele ceaiuri verzi pot fi o sursă de plumb. Mai exact, ceaiul verde cultivat în China are cele mai multe șanse de a avea un nivel ridicat de plumb, potrivit unui studiu din 2012 realizat de Consumer Lab.

Deoarece consumați frunzele de ceai împreună cu ceaiul matcha, înseamnă că riscul de contaminare cu plumb poate fi mai mare; de fapt, ceaiul matcha poate avea de 30 de ori cantitatea de plumb în comparație cu ceaiul verde obișnuit.

Din această cauză, poate fi recomandat să beți doar o cană de matcha pe zi și să evitați să le serviți copiilor, cu excepția cazului în care știți că sursa de ceai matcha nu a fost contaminată cu plumb.

matcha tea

© Envato.com

Mai multă cofeină

Ceaiul Matcha are de aproximativ trei ori mai multă cofeină decât ceaiul verde. Acestă cantitate echivalează cu cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cafea.

Ceai vs. supliment

Administrarea unui supliment de matcha este același lucru cu a bea ceai matcha? A lua un supliment în comparație cu a mânca sau a bea ceva poate avea o diferență mare în organism.

De exemplu, ceaiul verde și ceaiul matcha pot avea un efect important asupra protejării ficatului de daune. Cu toate acestea, administrarea suplimentelor concentrate de EGCG poate provoca de fapt leziuni hepatice.

Acest lucru se poate întâmpla numai din administrarea suplimentelor, nu și din consumul de ceai verde propriu-zis. Deci, la fel ca în majoritatea cazurilor în nutriție, consumați o cantitate moderată a matcha.

De asemenea, rețineți că unele produse care conțin matcha pot fi îndulcite cu zahăr, ceea ce le face nesănătoase. Matcha poate avea un gust amar. Unele amestecuri sau pudre care pretind că sunt ceai de matcha pot avea zahăr adăugat, listat ca fiind primul ingredient, ceea ce va face ca gustul să fie mai plăcut.

Deoarece matcha crește pe zi ce trece în popularitate, este acum utilizat în moduri din ce în ce mai unice, cum ar fi în deserturi și mâncăruri savuroase. Dacă aveți ceai matcha, încercați să experimentați gătind cu acesta.

Concluzie

Ceaiul Matcha este un ceai verde pudră. Frunza este consumată în loc de ceaiul verde tradițional, unde frunzele sunt lăsate la infuzat în apă și apoi aruncate. Prin urmare, majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale ceaiului verde sunt amplificate în ceaiul matcha. Ceaiul matcha este bogat în antioxidanți și în polifenolul EGCG.

Ceaiul Matcha poate avea un beneficiu specific pentru protejarea ficatului și rinichilor împotriva afecțiunilor cauzate de diabetul de tip 2. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane, deoarece aceste studii au fost realizate în laboratr, pe șobolani.

Există un potențial motiv de îngrijorare a ceaiului matcha în ceea ce privește contaminarea cu plumb, în ​​funcție de locul din care provin frunzele de ceai verde.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: