La cât timp după ce ne-am trezit este indicat să mâncăm?

© Shutterstock

La cât timp după ce ne-am trezit este indicat să mâncăm?

Micul dejun este adesea considerat drept cea mai importantă masă a zilei și exista un motiv întemeiat pentru această opinie. Unele studii observaționale sugerează că micul dejun poate fi un sprijin real pentru pierderea în greutate, poate reduce riscul de boli cardiovasculare și  poate crește aportul zilnic de vitamine, minerale și fibre.

Accentul se pune pe ceea ce ar trebui să mănânci la micul dejun, nu neapărat pe momentul când ar trebui să mănânci. Cât timp este indicat să aștepți după ce te trezești ca să mănânci, poate depinde de mai multe lucruri.

O recomandare comună privind masa de dimineața este să mănânci în aproximativ o oră de la trezire pentru a-i oferi corpului energia necesară după o noapte în care a fost privat de mâncare. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că a mânca înainte sau mai târziu de 60 de minute de la trezire nu este la fel de benefic. Concentrarea pe o alimentație sănătoasă în general, nu doar pe micul dejun, este de fapt ceea ce contează cel mai mult pentru sănătatea dvs.

Unele studii sugerează că persoanele care consumă cea mai mare parte a alimentelor mai târziu în timpul zilei s-ar putea să nu aibă rezultate la fel de bune pentru pierderea în greutate ca și cei care consumă cea mai mare parte a mâncării la începutul zilei. Prin urmare, consumul mai mare de mâncare  în prima parte a zilei, în loc de seara, poate fi util pentru pierderea în greutate și poate fi benefic pentru sănătate în general.

Beneficiile unui mic dejun sănătos

Registrul național de control al greutății (NWCR) din Statele Unite urmărește obiceiurile persoanelor care au pierdut în greutate și au reusit să se mențină. Conform datelor puse la dispoziție, peste trei sferturi dintre persoanele monitorizate în acest registru mănâncă micul dejun în fiecare zi.

Cercetătorii sugerează că micul dejun poate fi un factor cheie pentru o pierdere în greutate de succes, pe termen lung. Un studiu realizat de Harvard School of Public Health a descoperit că bărbații care sar în mod regulat micul dejun au un risc cu 25% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă. Oamenii care sar peste micul dejun au, de asemenea, mai multe șanse să se simtă mai înfometati în timpul zilei și să mănânce mai multă mâncare seara și chiar în timpul nopții. Persoanele care mănâncă micul dejun pot avea o alimentație mai sănătoasă deoarece beneficiază de un aport mai mare de vitamine, minerale și fibre.

Beneficiile consumului de mâncare în prima parte a zilei

De ce este asociat micul dejun cu atâtea beneficii pentru sănătate?

Momentul în care consumăm alimentele, nu doar cantitatea acestora, pare să aibă un impact major asupra sănătății noastre. In cadrul unui studiu efectuat în 2013, un grup format atât din femei supraponderale cât și obeze a fost rugat să urmeze două diete diferite timp de 12 săptămâni. Ambele diete au avut o cantitate egală de 1.400 de calorii pe zi. Singura diferență a fost că primul grup a avut un mic dejun mai bogat și o cină mai simplă, în timp ce al doilea grup a avut un mic dejun mai simplu și un aport mai mare la cină.

Cercetătorii au descoperit că grupul cu micul dejun bogat a  înregistrat pierderi mai mari în greutate și o reducere semnificativă a circumferinței taliei, comparativ cu grupul cu cina mai bogată.

Un alt studiu din 2013 a avut rezultate similare. Cercetătorii au grupat participanții în funcție de momentul în care luau masa principală a zilei, dimineata sau seara. Participanții din grupul cu masa luată mai târziu au avut o pierdere în greutate mai lentă în decurs de 20 de săptămâni, comparativ cu cei din grupul care a mâncat mult mai devreme.

Toate aceste studii sugerează că un consum mai mare de calorii la începutul zilei poate ajuta la pierderea în greutate.

© Shutterstock

Cât trebuie să așteptăm ca să mâncăm?

Nu există o perioadă de timp stabilită pentru a mânca micul dejun. În funcție de programul dvs. de dimineață, cel mai bun moment pentru a lua micul dejun este atunci când poate fi încadrat în rutina dvs., indiferent dacă acesta este imediat când vă treziți sau la o oră după aceea.

Unii specialisti în nutriție sugerează că timpul optim pentru a mânca micul dejun este la 30-60 de minute după trezire. Motivul, spun ei, este că atunci când vă treziți pentru prima dată, sunteți după 6-8 ore de post. Prin faptul că mâncați ceva relativ curând dupa ce v-ați trezit, vă puteți stimula metabolismul. Dacă în acest moment nu este practic pentru dvs. să luați micul dejun, nu vă faceți face griji. Oricând îl puteți încadra în programul dvs. este bine.

Dacă faceți exerciții dimineața, este posibil să aveți nevoie de și mai mult timp înainte de a mânca micul dejun, ceea ce este la fel de în regulă. După exerciții fizice, corpul dvs. este pregătit pentru un aport de combustibil și energie, așa că ar trebui să mâncați ceva după exercițiile fizice efectuate dimineața.

Ce se întâmplă dacă nu îți este foame dimineața?

Trebuie să mănânci ceva chiar dacă nu ți-e foame? Chiar dacă există multe avantaje asociate cu consumul unui mic dejun, unele studii sugerează, de asemenea, că sărirea peste micul dejun poate să nu fie chiar atât de dăunătoare.

De exemplu, un studiu din 2014 a concluzionat că recomandarea de a mânca sau a omite micul dejun nu a avut niciun efect asupra pierderii în greutate în cazul adulților implicati în studiu. Prin urmare, contrar opiniei populare, cercetătorii au ajuns la concluzia că fie consumul fie sărirea micului dejun nu are un efect semnificativ asupra pierderii în greutate.

Ce și când ar trebui să mâncăm pe parcursul zilei?

Dacă nu luați micul dejun pentru că mâncați mai mult seara, ar fi mai bine să vă modificați aportul de mâncare, astfel incat să mâncați mai mult în prima parte a zilei. Pe de altă parte, dacă mâncați cel mai mult în prima parte a zilei, dar nu vă este foame la prima oră a dimineații, nu e chiar atât de rău. Cel mai important este să vedeți imaginea de ansamblu în ceea ce priveste aportul alimentar total.

Ce ar trebui să mâncăm la micul dejun?

Amintiți-vă, ora la care mâncați micul dejun nu este singurul aspect de care ar trebui să tineți cont. Ceea ce mâncați la micul dejun este la fel de important. Consumul cerealelor cu zahăr sau a unor produse de patiserie la micul dejun nu va aduce niciun beneficiu pentru sănătate.

Este important să consumați alimente potrivite în orice moment al zilei, dar mai ales dimineața. Optați pentru un mic dejun bogat în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, proteine ​​și grăsimi sănătoase. Nu trebuie să fie ceva de domeniul fantasticului; micul dejun poate consta într-un iaurt grecesc, o banană și o mână de nuci. Dacă vă grăbiți dimineața, încercați un smoothie preparat în casă. De asemenea, puteți pregăti micul dejun cu o seară înainte pentru a economisi timp dimineața. Din fericire, există o mulțime de opțiuni!