Este ceaiul Rooibos o alternativă mai bună pentru ceaiul verde?

ceai rooibos

© Envato.com

Ceaiul Rooibos, sau denumit și ceaiul de tufă roșie, este originar din Africa de Sud. Nativii din Africa de Sud au folosit rooibos timp de secole pentru a vindeca diferite boli. Unul dintre presupusele beneficii ale ceaiului rooibos asupra sănătății se datorează faptului că este un anti-spasmodic și a fost folosit pentru a trata colicii bebelușilor de-a lungul secolelor. Rooibos este destul de nou în alte părți ale lumii, dar câștigă popularitate din cauza gustului și a beneficiilor sale pentru sănătate.

Un alt bonus pentru ceaiul rooibos în comparație cu ceaiul verde sau negru este că nu conține cofeină. Cei care vor să consume o ceașcă de ceai, dar sunt sensibili la cofeină, pot opta pentru rooibos.

Toate ceaiurile sunt o sursă bogată de antioxidanți, dar ceaiul rooibos are un profil antioxidant special, care poate fi în special benefic pentru răspunsul la stres și reglarea zahărului din sânge.

De asemenea, conform Web MD, ceaiul rooibos poate avea cu 50% mai mulți antioxidanți în comparație cu ceaiul verde.

În timp ce există multe beneficii pentru sănătate pentru toate felurile de ceai, introducerea de ceai rooibos în dieta dumneavoastră ar putea fi utilă pentru cei care sunt în căutarea unui ceai fără cofeină și un profil antioxidant mai ridicat.

S-a dovedit că ceaiul consumat zilnic este asociat cu o densitate minerală osoasă mai ridicată, iar ceaiul verde și rooibosul s-au dovedit că stimulează pozitiv osteoblastele de reconstrucție osoasă.

 

Antioxidanți

Potrivit Fox News, cercetările japoneze au descoperit că ceaiul rooibos are proprietăți anti-cancerigene și antiinflamatorii. Antioxidantii pot ajuta la protejarea celulelor de daune precum radicalii liberi si cancerigenii. Rooibos este o sursă bună pentru quercetina antioxidantă, care poate juca un rol semnificativ în sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism.

Ceaiul Rooibos conține, de asemenea, alți doi antioxidanți numiți palatină şi nothofagin. Acești antioxidanți pot fi benefici pentru sănătatea suprarenală și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Acești antioxidanți pot proteja țesuturile nervoase de deteriorare și pot juca un rol în reducerea riscului pentru demență.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru efectele asupra sănătății provocate de antioxidanții din ceaiul rooibos. Dacă prezentați riscuri pentru diabetul de tip 2 sau luați medicamente pentru reglarea glicemiei, consultați echipa dumneavoastră de asistență medicală pentru a vedea dacă introducerea de ceai rooibos în dietă ar fi benefică pentru dumneavoastră.

Un studiu din 2014 a analizat în mod specific antioxidanții din ceaiul rooibos pe celulele osteosarcomului (cancerul osos). Cancerul osos este rezistent la chimioterapie, astfel că cercetătorii caută în mod constant tratamente alternative pentru acest tip de cancer.

Cercetătorii au concluzionat în urma acestui studiu că antioxidanții din ceaiul rooibos pot ajuta la îmbunătățirea efectului chimioterapiei pentru combaterea osteosarcomului și pot ajuta la scăderea efectelor secundare ale chimioterapiei.

Din perspectivă antioxidantă, atât ceaiul verde, cât și cea rooibos oferă o sursă excelentă. Ceaiul Rooibos are un profil diferit de ceaiul verde și poate avea unele avantaje specifice pentru sănătate. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra aceste lucruri.

 

Sănătatea oaselor

Cercetătorii au descoperit o asociere între persoanele care consumă ceai în cantități ridicate și o densitate minerală osoasă mai puternică. Până în prezent, cercetările nu sugerează că un fel de ceai are un avantaj față de altul în ceea ce privește stimularea sănătății oaselor.

Un studiu din 2016 a comparat efectul ceaiului negru, verde și rooibos asupra activității osteoblastului. Osteoblaștii sunt responsabili de oasele din corp și de a le face mai puternice. Cercetătorii au descoperit toate cele trei tipuri de ceai au avut efecte pozitive în ceea ce privește sănătatea oaselor.

Un studiu din 2015 a constatat, de asemenea, că ceaiul verde și rooibos au afectat activitatea osteoblastului în aceeași manieră.
Prin urmare, din perspectiva sănătății osoase, consumul de ceai rooibos în locul ceaiului verde nu prezintă un avantaj. Ambele pot fi utilizate ca parte a unui stil de viață sănătos pentru a încuraja sănătatea oaselor.

Obținerea de nutrienți adecvați în dieta dumneavoastă pentru construcția oaselor este importantă și pentru densitatea minerală osoasă.

 

Cofeină

O diferență principală între ceaiul verde și rooibos este conținutul de cofeină. Conform Clinicii Mayo, o ceașcă medie de ceai verde furnizează între 24-45 mg de cafeină.

Consumul de până la 400 mg de cofeină total pe zi este considerat a fi sigur pentru majoritatea adulților. Cu toate acestea, unii oameni nu pot tolera această cantitate și preferă să consume cantități mai bune și mult mai mici de cofeină.

Dacă bei mai mult de 8-10 căni de ceai pe zi, poate fi utilă trecerea la un ceai care să nu conțină cofeină, cum ar fi rooibos.

rooibos

© Envato.com

Tanin

Ceaiul Rooibos are niveluri mai mici de tanin în comparație cu ceaiul verde. Taninul este o substanță naturală care se găsește în plante care au un gust astringent.

Taninul poate afecta organismul în mod pozitiv, de exemplu, poate juca un rol în scăderea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, poate inhiba absorbția anumitor nutrienți.

Persoanele care încearcă să urmeze o dietă scăzută în tanin pot găsi ceaiul rooibos o alternativă mai bună în comparație cu ceaiul verde, deoarece este mai scăzut în tanin.

 

Concluzie: Ceaiul și sănătatea

Multe studii au arătat o legătură între consumul de ceai și beneficiile pozitive pentru sănătate asociate cu riscul redus al unor boli cronice și densitatea minerală osoasă mai mare.

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial; multe culturi care au un aport ridicat de ceai urmează, de asemenea, un stil de viață sănătos. Ambii factori pot juca un rol în reducerea riscului pentru unele boli cronice.

Atât ceaiul verde, cât și cel rooibos este bogat în antioxidanți. Ceaiul Rooibos are niște antioxidanți speciali care s-au dovedit a fi de ajutor în ceea ce privește reglarea zahărului din sânge, cât și pentu sănătatea inimii.

Ambele tipuri de ceai au multe beneficii pentru sănătate asociate valorii antioxidante.

Ceaiul verde, negru și rooibos s-au dovedit a ajuta la stimularea activității osteoblastului. Băuturile de ceai, în general, sunt asociate cu protejarea oaselor și la prevenirea lor de deveni slabe și fragile.

Ceaiul Rooibos nu conține cofeină. Dacă sunteți în căutarea unui ceai cu un nivel ridicat de antioxidanți, care să nu conțină cofeină, rooibos poate fi o opțiune mai bună decât ceaiul verde.

Ceaiul Rooibos este de asemenea mai scăzut în tanin în comparație cu ceaiul verde.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: