Cum să scapi de infecția cu candida prin dietă

Candida albicans este o specie de fungi care se găsește în mod normal în organism, la nivelul vaginului, gurii, esofagului și intestinelor. Echilibrul microorganismelor din corpul uman constă de fapt într-un echilibru destul de delicat între bacteriile utile (probiotice) și microorganismele dăunătoare. Când candida începe să se dezvolte prea mult, poate afecta tractul digestiv și alte părți ale corpului.

Este normal să aveți aceasta ciuperca în organism, în cantități mici, dar un dezechilibru poate avea efecte nocive precum infecții, oboseală, dureri de cap sau probleme ale pielii.

Tratarea si disparitia infecției cu candida poate dura ceva timp și ar putea necesita schimbări drastice în alimentatia dumneavoastră. Dacă credeți că suferiți de vreo infecție cu candida, discutați cu un specialist pentru diagnostic și tratament.

De ce apare candida?

Una dintre cauzele creșterii anormale cantității de candida în organism este utilizarea antibioticelor pentru o perioadă lungă de timp. Antibioticele pot elimina microorganismele dăunătoare din corp, dar pot scăpa și de bacteriile bune. Aceasta acțiune poate stimula dezvoltarea rapidă a candidei fără prea multă concurență din partea altor bacterii.

Alți factori care pot afecta înmulțirea excesivă a candidei pot fi perioadele lungi de stres și o dietă bogată în zahăr, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin cum afectează acestea creșterea bacteriană. Inmulțirea excesivă a candidei poate stimula și creșterea altor agenți patogeni dăunători, cum ar fi E. coli.

Candida se poate raspândi în gură, gât, piele, tractul digestiv, organele genitale sau chiar în sânge, în cazuri mai rare. Simptomele și tratamentul pot varia în funcție de locul în care se dezvoltă infecția, dar pâna atunci, exista mai multe lucruri legate de dieta dvs. pe care le puteți face pentru a opri sau a încetini  răspândirea candidei.

Consumați probiotice

Probioticele pot ajuta la combaterea candidozei din corp. De fapt, unele cercetări au arătat că un anumit tip de probiotic, mai precis Lactobacillus spp, produce peroxid de hidrogen care acidifică mediul, stopând astfel dezvoltarea excesivă a candidei.

În funcție de severitatea infectiei, medicul dumneavoastră vă poate sugera un supliment probiotic. De asemenea, puteți obține probiotice din surse alimentare precum: chefir, iaurt, legume fermentate, kombucha sau anumite brânzeturi.

Unul dintre principalele obiective pentru tratarea candidei prin alimentație este de readuce echilibrul bacterian în corpul dvs., iar unul dintre primii pași este să vă asigurați că includeți surse probiotice în dieta dvs. De exemplu, dacă mâncați iaurt sau kefir, asigurați-vă că le alegeți pe cele care nu conțin mult zahăr și ingrediente artificiale.

Eliminați zahărul și carbohidrații rafinați

Pe lângă adăugarea de probiotice în dieta dvs., un alt pas important pentru combaterea candidozei este eliminarea zahărului. Candida se hrănește în principal cu zahăr, așa că, prin eliminarea acestuia din dieta dvs., puteți reduce sursa de hrană a acesteia.

In plus, reducerea consumului de zahăr poate avea multe alte avantaje pentru sănătate; este posibil să observați că vă simțiți mult mai bine în general doar prin simpla eliminare a acestui ingredient.

Dulciurile și băuturile îndulcite sunt surse sigure de zahăr, de care știm că trebuie să ne ferim. Printre sursele ascunse de zahăr se numără pâinea, chipsurile, cerealele, sosurile, produsele congelate precum pizza congelată și alte alimente procesate.

De asemenea, se recomanda eliminarea sau reducerea consumului anumitor fructe, legume care conțin amidon, lactate și îndulcitori artificiali. Lactatele sunt o sursă bogată de carbohidrați, dar pot asigura și probiotice benefice organismului.

Prin urmare, recomandările alimentare ar trebui personalizate în funcție de fiecare persoană. Dacă aveți întrebări specifice despre alimentele pe care ar trebui să le eliminați, vorbiți cu un medic nutriționist sau dietetician.

Cum se tratează candida în mod natural

O metodă comună de tratare a infecțiilor micotice precum candida, constă în eliminarea alimentelor precum zahărul, făina albă, brânza și drojdia din dietă. În timp ce respectarea acestei diete poate oferi multe beneficii, potrivit reprezentanților Mayoclinic, nu există suficiente dovezi care să susțină teoria că această dietă vindecă infecția cu candida.

Dacă eliminați alimentele procesate din dieta dvs., eliminați în general caloriile goale și pastrați în dieta dvs. doar alimente bogate în nutrienți, care vă pot ajuta la pierderea în greutate, menținerea nivelului de energie etc.

Când o alimentație corectă nu este suficientă

Chiar dacă eliminați zahărul și adăugați probiotice în dieta dvs., este posibil să aveți nevoie și de alte tratamente dacă infecția cu candida este deja raspandita în corp, aveți afte în gură sau dacă infecția a ajuns în fluxul de sânge.

Printre persoanele care prezintă un risc mai mare de infectie cu candida se numără persoanele care iau antibiotice de mai mult timp, diabetici de tip 2, persoanele cu sistem imunitar slăbit, cele care iau medicamente cu steroizi sau care utilizează inhalatori pentru astm.

Concluzie

Candida este unul dintre numeroasele microorganisme care apar în mod natural în organism. Când cantitatea acesteia începe să crească prea mult și să se răspandească în tractul digestiv sau în alte zone ale corpului, poate provoca probleme destul de serioase.

Metodele de stopare a înmulțirii excesive a candidei includ: obținerea de probiotice din alimente și / sau suplimente și eliminarea zahărului din alimentație. In unele cazuri, poate fi necesară eliminarea surselor sănătoase de zaharuri naturale precum fructe, legume amidonoase și lactate.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili ce intervenție dietetică ar fi cea mai potrivită pentru dvs. în vederea prevenirii sau tratării infecției cu candida.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: