Cum poți avea oase puternice și sănătoase (din nou)

Oasele reprezintă 15% din greutatea corpului uman și sunt esențiale pentru un stil de viață activ și confortabil. După o anumită vârstă, totuși, trebuie să le oferim un mic ajutor pentru a ne menține puternici!

Cu toții am auzit de osteoporoză, aceasta fiind una din principalele afecțiuni ale oaselor. Din păcate, osteoporoza nu este însoțită de simptome și tocmai de aceea poate ajunge într-un stadiu avansat până la primele semne.

Unul din principalii factori care sporesc apariția problemelor osoase este vârsta. Deși nu putem împiedica trecerea anilor, un stil de viață sănătos poate scădea semnificativ șansele de boală.

Ce factori influențează sănătatea oaselor?

Vârsta la care masa osoasă este în ”vârful dezvoltării” este de 25 de ani, după care începe să scadă. Având grijă de corpul nostru, ne putem prelungi masa osoasă de vârf semnificativ, scăzând astfel riscul afecțiunilor.

Spre exemplu, hormonii estrogeni (specifici femeilor) reduc activitatea osteoclastelor. Tocmai de aceea, doamnele aflate la menopauză prezintă un risc mai mare de dezvoltare a osteoporozei.

Cu toate acestea, te poți proteja de această boală prin câțiva pași simpli.

Iată principalii dăunători pentru oase:

  • Fumatul
  • Consumul excesiv de cafea
  • Băuturile carbogazoase în cantități mari
  • Consumul exagerat de alcool*
  • Malnutriția

*Alcoolul are efecte notabile în special la nivelul șoldului și al coloanei vertebrale.

Soluția universală pentru oase puternice

Pe lângă o alimentație bogată în vitamine și o poziție corectă la birou, principalul lucru pe care il putem face pentru oasele noastre este activitatea fizică.

Din păcate, majoritatea românilor duc un stil de viață sedentar, care duce la o evoluție incorectă a oaselor (în special coloana). Vestea bună e că nu trebuie să devenim atleți profesioniști ca să ne îmbunătățim calitatea vieții!

Fie că este vorba despre o plimbare de o jumătate de oră sau chiar și curățenia temeinică a casei, aceste activități fac minuni pentru organismul uman. Mișcarea zilnică îmbunătățește circulația sanguină, funcțiile respiratorii și ajută la asimilarea corectă a vitaminelor care mențin oasele sănătoase.

Dacă vrei să îți ajuți corpul mai mult, totuși, câteva activități îmbunătățesc sistemul osos în mod special. Printre acestea se numără următoarele:

  • Urcatul scărilor
  • Jogging-ul
  • Dansul
  • Tenisul
  • Ridicatul de greutăți

Dacă ai ocazia să practici oricare dintre aceste activități distractive, organismul tău îți va mulțumi prin sănătatea de care ai nevoie!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: