Ce ascunde durerea simțită în capul pieptului?

La un moment-dat, cu toții ne-am confruntat cu o durere supărătoare în capul pieptului. Fie că apare după o masă copioasă sau pur întâmplător, acest simptom nu trebuie ignorat, ci tratat!

Epigastralia este o stare de disconfort care afectează diferite zone ale abdomenului. Cei care suferă de această condiție medicală pot simți fie durere, fie o senzație de arsură în tot abdomenul.

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem despre apigastralgie e că aceasta nu este o boală în sine, ci un simptom al unei afecțiuni ascunse. Deși de cele mai multe ori este vorba despre indigestie, apariția frecventă a acestei condiții necesită investigații medicale.

Simptome

Printre simptomele epigastraliei se numără următoarele:

  • Durere intensă în epigastru
  • Greață și/sau vomă
  • Arsuri la stomac
  • Transpirații reci
  • Gaze intestinale
  • Episoade de diaree și/sau constipație

Cauze

Probleme la esofag. Probabil am auzit cu toții despre refluxul gastroesofagian, sau „acidul la stomac,” în termeni populari. Aceasta este una dintre principalele cauze ale disconfortului resimțit în capul pieptului.

O altă cauză foarte des întâlnită este hernia hiatală, care afectează în mod special persoanele peste 50 de ani. Aceasta din urmă poate provoca și probleme la înghițire, tulburari ale digestiei sau respirație urât mirositoare.

Probleme gastrice. Uneori, epigastralgia este declanșată de un dezechilibru în stomac. O condiție comună este ulcerul peptic, ce provoacă durere în sezonul rece (toamna și iarna) sau noaptea.

La fel de probabilă, însă, este existența gastritei acute. Aceasta poate fi cauzată fie de o infecție, de alimentație deficitară sau de consumul de substanțe toxice. În acest caz, durerea intensă vine și cu vomă sau disconfort major.

Pancreatită. De cele mai multe ori, principalul simptom al pancreatitei este banala durere epigastrică. Dacă alături de durere sunt și episoade de vomă sau distensie abdominală, îți recomandăm un consult medical.

ATENȚIE!!!
Epigastralgia poate fi unul dintre primele simptome ale apendicitei. Dacă incă nu ai efectuat această operație și simți durere în capul pieptului, nu ezita să mergi la doctor sau la spital.
Infarctul miocardic poate cauza, de asemenea, epigastralgia, și apare în special la pacienții cu diabet. Dacă durerea apare brusc și este însoțită de vărsături sau alte simptome, prezintă-te de urgență la medic sau la spital.

 

Cum poți preveni cauzele epigastralgiei?

Acum că am înțeles ce este epigastralgia și cum se manifestă, ne dăm seama că acest simptom poate ascunde o gamă largă de condiții medicale.

Din fericire, toate aceste boli pot fi prevenite prin alimentație!

Pentru a evita disconfortul durerii în piept și alte probleme de sănătate, îți recomandăm următoarele:

  • Alege porții mici de mâncare și gustări de-a lungul zilei pentru a-i acorda timp stomacului să proceseze alimentele;
  • Redu consumul de zahăr și sare;
  • Redu consumul de grăsimi pe cât posibilș
  • Evită alimentele bogate în conservanți, coloranți sau alte chimicale.

Prevenția este întotdeauna mai simplă decât tratarea unei boli – iar dietele echilibrate ne pot scăpa de orice problemă a stomacului!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: