Ce alimente trebuie să eviți dacă suferi de artrită?

Woman Having Pain In Back And Neck Sitting In Bed

Poză de Prostock-studio – Elements.envato.com

Se estimează că aproximativ 70 de milioane de americani suferă de artrită, aceasta fiind principala cauză a dizabilității oamenilor în vârstă. Prevenirea, tratarea și ameliorarea simptomelor asociate cu artrita poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

În timp ce pot exista mulți factori care influențează riscul și severitatea artritei, dieta este o componentă care poate fi utilizată pe post de tratament și poate chiar să joace un rol în prevenție.

Potrivit Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă (PCRM) (1), există un volum din ce în ce mai mare de cercetări care sugerează că modificările dietetice pot ajuta la gestionarea artritei.

Modificarea dietei nu te poate vindeca complet, dar poate ajuta la diminuarea markerilor inflamatori din organism, ceea ce s-ar traduce în atenuarea simptomelor artritei.

Creșterea surselor naturale de antioxidanți și a surselor de Omega 3 poate ajuta la scăderea inflamației în organism.

Unele dovezi sugerează că scăderea aportului de carne poate fi de asemenea benefică pentru această afecțiune. Zahărul este considerat un aliment inflamator, de aceea se recomandă reducerea dulciurilor, a băuturilor zaharoase și a gustărilor procesate.

Băuturi zaharoase, dulciuri și carbohidrați rafinați

Fundația Artrita (2) sugerează să elimini zahărul din dietă dacă suferiți de artrită. O dietă bogată în zahăr (comună pentru majoritatea oamenilor) poate promova inflamații în organism.

În cazul acestei afecțiuni, se recomandă să se facă modificări dietetice care promovează antiinflamarea. Eliminarea din dieta zilnică a băuturilor zaharoase, a dulciurilor și a carbohidraților rafinați poate contribui la reducerea aportului de zahăr.

Reține că zahărul poate fi ascuns în alimente ambalate pe care nu le suspectăm de obicei, cum ar fi: conservele de supă, alimentele congelate, pâine etc.

Aport ridicat de lactate și carne

Farmer with jug of milk at countryside

Poză de dolgachov – Elements.envato.com

PCRM sugerează că lactatele și carnea sunt alimente declanșatoare majore pentru artrită. Studiile de cercetare au arătat că persoanele cu artrită, în urma unei diete vegane sau vegetariene, își pot diminua simptomele.

Acest lucru se întâmplă deoarece carnea și produsele lactate sunt o sursă de acid arahidonic (AA). Acesta este un precursor pentru agenții pro-inflamatori din organism.

Dietele occidentale au un aport ridicat de acid arahidonic din cauza aportului mai mare de produse animale.

Un studiu din 2002 (3) sugerează că o dietă scăzută în AA ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu artrita. De fapt, multe alte studii sugerează evitarea sau eliminarea consumului de carne și lactate din dietă pentru ameliorarea simptomelor. Totodată, este bine să iți consulți mai întâi medicul și / sau nutriționistul pentru sugestii personalizate. Unele persoane cu artrită pot tolera mici cantități de lapte și / sau carne.

Surse scăzute de grăsimi Omega 3

Acidul gras Omega 3 este esențial în dietă. Acesta îndeplinește multe funcții importante în organism, precum redurecea inflamației.

Prin urmare, se recomandă să ai o dietă bogată în Omega 3 dacă ai artrită. Ar trebui să evitați alimentele grase care nu conțin acest acid gras.

Acestea pot include: margarină, mâncare prăjită, gustări ambalate, unt.

Legume

Vegetables.

Poză de Dream79 – Elements.envato.com

Legumele precum ardeii, cartofii, roșiile și vinetele care fac parte din familia Solanaceae sunt recomandate de către experti. O dietă variată în fructe și legume este ideală deoarece acestea sunt o sursă de numeroși antioxidanți, vitamine, minerale și fibre.

Cu toate acestea, unele persoane cu artrită pot avea sensibilitate la aceste legume. Un compus regăsit în legumele din familia Solanaceae, numit solanină, poate produce durere pentru unele persoane cu artrită.

Totuși, lipsesc cercetările care leagă aceste legumele cu durerea de artrită.

Unele persoane pot avea sensibilitate la ele, dar pot fi, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți. De exemplu, Harvard Health (4) sugerează că roșiile sunt un aliment care combate inflamația.

Prin urmare, discută cu medicul de familie dacă ai întrebări despre cum aceste legume îți pot afecta simptomele.

Ce să mănânci dacă ai artrită

Leg pain.

Poză de Prostock-studio – Elements.envato.com

Important este nu doar să eviți anumite alimente, ci să le și consumi pe acelea care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de artrită. În general, urmarea unei diete în stil mediteranean sau a unei diete vegetariene pline cu fructe, legume, leguminoase, cereale integrale și surse de Omega 3 poate fi benefică.

În cele din urmă, ar trebui să îți consulți medicul sau nutriționistul pentru a afla ce dietă s-ar potrivi cel mai bine nevoilor tale.

Peşte

Peștele este o sursă de Omega 3 despre care se știe că are un efect antiinflamator în organism. O sinteză din 2006 (5) sugerează că aportul de Omega 3 poate fi terapeutic pentru inflamații acute și cronice.

Printre peștii care sunt considerați surse bune de Omega 3, enumerăm: somonul, heringul, tonul și sardinele.

Este recomandat să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Această cantitate ar trebui să îți asigure aportul recomandat de Omega 3 pentru sănătatea generală.

Cu toate acestea, aportul mai mare de Omega 3 poate fi recomandat pentru artrită. Nucile și uleiul de măsline sunt alte două surse importante.

Fructe și legume

Mâncând o dietă bogată în fructe și legume poți scădea inflamația din organism deoarece fructele și legumele sunt surse excelente de antioxidanți.

Fructele și legumele pot fi benefice, iar Harvard Health (6) sugerează că salata, varza, fructele de pădure și portocalele pot fi alimente bune pentru scăderea inflamației.

Curcumă

Pe lângă fructe și legume, condimentele sunt o altă sursă de antioxidanți.

S-a descoperit că principalul compus din curcumă, şi anume curcumina, are rol antiinflamator, ceea ce poate fi benefic împotriva artritei.

O analiză din 2009 (7) sugerează că acest produs poate juca un rol în prevenirea și tratamentul afecțiunilor inflamatorii cronice.

Ulei de măsline

Conform WebMD (8), o substanță chimică din uleiul de măsline poate ajuta la oprirea producției de agenți inflamatori în organism.

O altă componentă din uleiul de măsline care poate fi benefic pentru artrită este Omega 3. Este recomandat să consumați ulei de măsline extravirgin.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: