Ce alimente sunt bune pentru dinți și gingii?
Ceea ce mănânci și bei afectează în mod direct sănătatea dinților și a gingiilor. Gura are primul contact cu alimentele care influențează aciditatea acesteia și probabilitatea bacteriilor de a se depune pe dinți și gingii.
Adesea ne concentrăm asupra calității alimentelor care afectează sănătatea corpului și controlul greutății, dar calitatea dietei poate afecta și sănătatea dinților.
Potrivit American Dental Association, semnele unei alimentații deficitare apar deseori mai întâi în sănătatea orală. Alimentele care sunt masticabile, pline de zahăr sau gumoase precum pâinea albă ar trebui să fie, în general, consumate cu moderație.
Periajul dinților și folosirea aței dentare reprezintă primele linii de apărare pentru a-ți menține gura sănătoasă, dar consumul de alimente potrivite te poate ajuta la fel de mult.
Lactate
Conform Colgate Oral Care Center, consumul unor alimente lactate poate ajuta la scăderea acidității din gură. Acest lucru este important, deoarece alimentele acide și saliva pot favoriza deteriorarea dinților.
Un studiu (1) a constatat că brânza poate ajuta la scăderea acidității din gură chiar mai mult decât iaurtul sau laptele fără zahăr. Iaurtul și kefirul sunt și ele o sursă de bacterii benefice numite probiotice care pot ajuta la combaterea bacteriilor ce provocă leziuni ale gingiilor și carii.
Doar asigură-te că mănânci o varietate de alimente. Iaurturi îndulcite și cafele pot fi cu adevărat bogate în zahăr. Acesta ar putea nega orice beneficiu pentru sănătatea orală a lactatelor.
Produsele lactate sunt, de asemenea, o sursă bogată de calciu, vitamina D și fosfor, importante pentru construirea oaselor puternice și, totodată, pentru construirea dinților puternici.
Mere crude, țelină și morcovi
Aceste fructe și legume crocante pot ajuta la reducerea reziduurilor de tartru de pe dinți. Potrivit Dr. Wu (2), un cercetător în stomatologie pediatrică, consumul de alimente crocante poate acționa ca o modalitate de a curăța dinții.
Alte fructe și legume crocante precum salata iceberg, castraveții, ignama sau ardeii crudi pot avea un beneficiu similar pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor de pe dinți.
Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în nutrienți necesari pentru construirea de noi celule în organism, ceea ce este important pentru repararea dinților și gingiilor deteriorate.
În plus, fructele și legumele fibroase pot stimula și producția de salivă.
Acest lucru poate fi benefic pentru sănătatea dinților, deoarece saliva are urme de calciu și fosfor. Aceste minerale ajută la reconstruirea dinților care au fost erodați din cauza bacteriilor (3).
Migdale
Migdalele sunt crocante, asemănătore fructelor și legumelor crude, și pot avea același efect de scădere a reziduurilor de tartru acumulat pe dinți. Migdalele sunt, în plus, o sursă de calciu și pot fi o alegere bună în special pentru persoanele intolerante la lactoză sau care nu mănâncă lactate.
Combinarea unei gustări sau mese cu migdale și unele fructe sau legume crude ar combina forțele de combatere a tartrului și ar oferi multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți necesari pentru menținerea sănătății dinților și a gingiilor.
Ceai verde și negru
Se consideră ca ceaiul ne poate păta dinții. Cu toate acestea, consumul de ceai verde sau negru este de fapt benefic pentru sănătatea orală.
Ceaiul este cu adevărat bogat în antioxidanți și fitochimicale. Acești compuși pot interfera cu bacteriile aderente dinților.
Un stiudiu al Universității din Chicago (4) a descoperit faptul că atunci când oamenii îți clăteau dinții cu ceai negru timp de un minut de 10 ori pe zi, aveau o acumulare semnificativ mai mică de tartru pe dinți decât oamenii care își clăteau dinții cu apă.
Polifenolii din ceaiul negru pot ajuta și la combaterea genelor care provoacă respirația urât mirositoare (5).
Ulei de nucă de cocos
Dacă ești în căutarea unui mod de a lupta în mod natural împotriva creșterii bacteriilor și de a promova albirea dinților, probabil că ai auzit despre metoda cu nucă de cocos (sau ulei). Ideea este să îți clătești gura cu o lingură de ulei timp de 10-20 de minute.
Unele bacterii și tartrul se dizolvă mult mai repid in grăsimi. Această metodă te poate ajuta la eliminarea ușoară a unor bacterii.
A fost folosit până și in India antică. În ultima vreme, unele cercetări au verificat metode similare cu ulei de nucă de cocos, susan sau floarea soarelui pentru a demonstra dacă acestea promovează într-adevăr sănătatea orală.
Un studiu din 2015 (6) a constatat că folosind ulei de nucă de cocos timp de 30 de zile a ajutat la scăderea cantității de tartru responsabil de gingivită. Uleiul de nucă de cocos are, de asemenea, proprietăți anti-microbiene, deoarece conține o cantitate mare de acid lauric.
Adăugarea de ulei de nucă de cocos în dieta ta îți poate ajuta sănătatea orală, dar pentru rezultate optime, experții în sănătate (7) sugerează să îți clătești gura cu acest tip de ulei timp de aproximativ 5 minute pentru început. În timp vei putea ajunge și la 15-20 de minute. Dar nu uita să scuipi uleiul după ce ai terminat.
Această metodă nu înlocuiește ața și periajul; ar trebui să fie folosită pe lângă periaj, ață și o dietă sănătoasă. Dacă ai întrebări în acest sens, discută cu medicul stomatolog.
Ce să eviți
Mâncărurile moi, cum ar fi pâinea albă, produsele coapte sau chipsurile prelucrate pot deveni gumoase și astfel pot rămâne între dinți. Bomboanele și dulciurile precum gumele sau caramelul sunt, de asemenea, notorii pentru că ni se lipesc de dinți și pot promova răspândirea bacteriilor în gură.
Băuturile răcoritoare și sucul reprezintă o sursă concentrată de zahăr. Acestea au și acid fosforic care poate eroda dinții (8).
Concluzie
Consumul alimentelor potrivite pentru dinții și gingiile tale poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale. De fapt, sănătatea dinților și a gingiilor poate fi unul dintre primele locuri pe care le va afecta o alimentație necorespunzătoare.
În general, alimentele gumoase sau dulci trebuie consumate cu precauție. Alimentele crocante precum fructele și legumele crude nu numai că oferă mulți nutrienți importanți pentru menținerea sănătății dinților și a gingiilor, dar ajută la eliminarea bacteriilor din gură. Acestea promovează și producția de salivă.
Alimentele lactate, în special brânza, pot ajuta la scăderea acidității salivei. Alimentele lactate sunt, de asemenea, o sursă de calciu și fosfor.
Ceaiul oferă polifenoli care ajută la blocarea atașării bacteriilor de dinți și poate ajuta la combaterea acumulării tartrului.
Metoda clătirii dinților cu ulei de nucă de cocos a devenit din ce în ce mai populară pentru promovarea sănătății dinților și a gingiilor, iar unele cercetări arată că poate fi utilă în combaterea unor bacterii din gură.