Cât de bun este piperul Cayenne pentru sănătatea dumneavoastră?

Piperul Cayenne este un condiment obținut din ardei iute roșu Cayenne. Poate fi măcinat într-o pulbere, consumat integral sau sub formă de fulgi de piper roșu zdrobit. Atât aroma picantă, cât și numeroasele beneficii pentru sănătate asociate cu ardeiul cayenne se datorează în principal substanței chimice numite capsaicină.

Ca și alte condimente, piperul din ardeiul cayenne a fost folosit ca remediu casnic timp de secole. Cercetările din domeniu sugerează, de asemenea, că ardeiul cayenne poate avea unele beneficii pentru sănătate, inclusiv: ameliorarea durerii, accelerarea metabolismului, fiind o sursă bogată de antioxidanți,  și poate ajuta la scăderea nivelului de insulină postprandială. Includerea piperului cayenne în dieta dvs. ar putea fi benefică pentru sănătatea dvs., dar fiți precaut în ceea ce privește utilizarea suplimentelor cu acest ingredient.

De asemenea, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a crește aportul de piper cayenne dacă aveți anumite afecțiuni medicale sau probleme digestive.

Analgezic

Consumul mâncărurilor picante vă poate face să simțiți că vă ia gura foc, așa că poate părea amuzant faptul că piperul din ardei cayenne are de fapt proprietăți de calmare a durerii. Unele creme chiar conțin capsaicină pentru a ajuta la ameliorarea durerilor. S-a demonstrat, de asemenea, că injecțiile cu capsaicină ajută la ameliorarea anumitor tipuri de durere, dar ameliorarea durerii se produce imediat în zona injectării.

Consumul piperului din ardei cayenne ameliorează în totalitate durerea din corp? Probabil ca nu. Cu toate acestea, consumul acestui condiment poate asigura aportul anumitor compuși de care corpul are nevoie pentru a reduce durerea.

Deoarece sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, inainte de a folosi creme sau aplicații topice cu piper cayenne, consultați-vă cu medicul dumneavoastră.

Ardeiul Cayenne și pierderea în greutate

Unele studii au arătat că aporturile mari de ardei cayenne pot fi benefice pentru pierderea în greutate. Motivul este că ardeiul cayenne, ca și alte alimente picante, poate accelera temporar rata metabolică și poate suprima pofta de mâncare.

Totuși, consumul unei cantități mari de ardei sau piper cayenne, și anume aproximativ 10 grame, nu este indicat pentru majoritatea oamenilor. Un studiu din 2011 a analizat efectul pe care 1 gram de piper din ardei roșu l-ar putea avea asupra metabolismului și a apetitului. Cercetătorii au descoperit că atunci când participanții la studiu au ingerat 1 gram de piper roșu în cadrul unei mese, temperatura corpului a fost mai ridicată și coeficientul respirator (RQ) a fost mai mic decât atunci când nu au consumat piper roșu.

O creștere a temperaturii corpului poate însemna o accelerare a metabolismului, iar un număr mai mic de RQ înseamnă ca un procent mai mare de grăsimi, comparativ cu carbohidrații, este convertit si utilizat pentru energie. Aportul de energie a fost, de asemenea, mai mic după masa cu piper roșu, comparativ cu o masă fără acest ingredient.

Acest studiu sugerează că consumul unei doze standard de piper cayenne poate fi benefic pentru suprimarea poftei de mâncare și pentru a ajuta organismul să folosească grăsimea corporală ca principală sursă de combustibil.

Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că aportul de condimente pe termen lung poate desensibiliza reprimarea apetitului. De asemenea, țineti cont de faptul că deși piperul cayenne poate accelera metabolismul, efectul este unul foarte mic. Conform WebMD, consumul de aproximativ un gram de piper cayenne poate crește arderile de calorii cu aproximativ 10 calorii în patru ore. Prin urmare, adăugarea de piper cayenne nu va provoca pierderi semnificative în greutate.

Sursă de antioxidanți

Ardeiul Cayenne este o sursă bogată de antioxidanți, deci poate fi considerat bun pentru sănătatea dvs.. Conform unui studiu din 2013 care a comparat extracte apoase de usturoi, ghimbir, ardei cayenne și o combinație a celor trei, ardeiul cayenne a inregistrat cele mai ridicate niveluri de antioxidanți.

Combinația dintre toate cele trei condimente a avut un efect sinergic, ceea ce sugerează că, cu cât este mai mare consumul de condimente picante, cu atat mai bine pentru nivelurile de antioxidanți. Ardeiul Cayenne, la fel ca și alte tipuri de ardei, este o sursă bună de vitamina C, antioxidanti și beta-caroten.

O dietă bogată în antioxidanți poate reduce riscul de boli cronice. Fructele, legumele, condimentele, ierburile, nuci și leguminoasele sunt surse bune de antioxidanți. Interesant este că cercetările nu au menționat faptul că și suplimentele cu antioxidanți contribuie la reducerea riscului de boli cronice.

Scăderea nivelului de insulină

Consumul de piper cayenne sau al altor condimente picante poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, printre care scăderea volumului de insulină eliberată după masă. Un studiu din 2006 a măsurat nivelurile de insulină după o masă ușoară dintr-o dietă ușoară, după o masă picantă (cu chili), după o dietă ușoară sau o mâncare picanta după o dietă cu mâncare picantă (chili).

Cercetătorii au descoperit că grupul cu consumul obișnuit de chili a avut cel mai scăzut nivel de insulină după masă. Acest studiu sugerează că un consum regulat de chili poate ajuta la scăderea nivelului de insulină postprandială. Suplimentele (sau pastilele) de ardei cayenne nu au același rezultat ca si consumul prorpiu-zis de ardei cayenne.

Studiul din 2011 care a constatat că un gram de piper roșu poate ajuta la suprimarea poftei de mâncare și poate ajuta la creșterea arderilor, a analizat, de asemenea, efectul consumului de pastile de ardei roșu și reglarea greutății. Cercetătorii au descoperit că nivelul scăzut de RQ a fost generat doar de consumul ardeiului roșu, nu de ingerarea acestuia sub formă de pastilă. Prin urmare, efectul pe care ardeiul, și implicit, piperul, îl are asupra metabolismului poate rezulta din aporturi senzoriale precum expunerea orală.

Atenție!

Consumul de piper și ardei cayenne în combinație cu alte ingrediente pentru „detoxifiere” nu este susținut de cercetările din domeniu. Pastilele de ardei Cayenne pot provoca, de asemenea, stres gastric și pot crește nivelul de aciditate din stomac.

Creșterea drastică a aportului de piper și ardei cayenne poate irita și tractul digestiv, așa că dacă aveți probleme gastro-intestinale, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma acest ingredient mai mult decat de obicei.

Concluzie

Ardeiul Cayenne este o sursă de antioxidanți benefică pentru sănătate, deoarece antioxidanții pot proteja celulele împotriva deteriorării. Acesta poate ajuta la creșterea arderilor de grăsime și la suprimarea poftei de mâncare, care poate fi benefică pentru reglarea greutății. Cu toate acestea, unele studii sugerează că aportul obișnuit poate desensibiliza unele dintre aceste beneficii legate de pierdere în greutate. Consumul pe termen lung de ardei cayenne și piper poate fi util pentru scăderea nivelului de insulină postprandială. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.

Rețineți că și alți factori influențează eliberarea insulinei dupa o masă, cum ar fi cantitatea totală de alimente pe care le consumati și încărcarea glicemică mesei respective. Cresterea consumlui de piper și ardei cayenne poate fi benefică, dar rețineți că adăugarea de condimente la dieta dvs. ar putea afecta tractul digestiv. Dacă aveți arsuri la stomac sau ulcerații, s-ar putea ca mai mult ardei sau piper cayenne să nu fie tocmai o alegere bună.

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: