Care sunt de beneficiile vitaminei E ( în special pentru bărbați)?

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca un antioxidant în organism. Există opt forme de vitamina E naturale, dar dintre toate acestea, forma de vitamina E alfa-tocoferol este cea mai activă si capabilă să satisfacă nevoile umane. Antioxidantii din vitaminele A, C și E pot proteja celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi și de toxinele din mediu, cum ar fi fumul de țigară, poluarea aerului și radiațiile UV.

Vitamina E poate ajuta la protejarea membranelor celulare și a colesterolului LDL împotriva oxidării. Suplimentele dietetice de vitamina E au fost consumate pe scară largă în anii trecuți pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și a riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, studiile recente nu au evidențiat un beneficiu major în urma administrării de suplimente de vitamina E în doză mare. De fapt, anumite studii au demonstrat că există un risc crescut în cazul administrării unei doze mari de vitamina E, iar unul dintre aceste studii a sugererat că poate crește, nu reduce, riscul de cancer de prostată.

Ceea ce este clar este faptul că vitamina E obținută din alimente poate aduce beneficii importante pentru sănătate. Impactul administrării unui supliment de vitamina E este încă in curs de analiză.

Rolul de antioxidant al vitaminei E

Membranele celulare pot fi vulnerabile si se pot deteriora din cauza radicalilor liberi instabili din organism. Deoarece vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi , aceasta poate ajuta la stabilizarea membranelor celulare și protejarea acestora de la deteriorare. Linus Pauling Institute sugerează, de asemenea, că vitamina E poate influența proteinele și enzimele celulare. De exemplu, în studiile de cultură celulară, vitamina E s-a dovedit avea un efect imediat în activarea celulelor T imune.

Vitamina E si sănătatea inimii

Vitamina E poate fi utila pentru prevenirea oxidării colesterolului. LDL oxidat este considerat si mai nociv pentru sănătatea inimii, astfel încât prevenirea oxidării LDL poate reduce risul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. In plus, vitamina E poate scădea agregarea plachetară, ceea ce poate reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Unele studii au arătat o corelație între aporturile mai mari de vitamina E și riscul mai mic de boli de inimă. Datorită acestei corelații pozitive, mulți specialiști din domeniul sănătății recomandă administrarea de suplimente de vitamina E pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, anumite studii mai recente nu au arătat că ar exista un beneficiu în urma administrării unor doze mari de vitamina E pentru sănătatea cardiovasculara. Mai mult decat atât, în cadrul unui studiu de acest tip, s-a descoperit că un aport mare de vitamina E poate chiar crește riscul de accident vascular cerebral în cazul anumitor persoane.

Prin urmare, administrarea de doze mari de vitamina E nu este de obicei recomandată adulților sănătoși în general, pentru sănătatea cardiovasculară. Concentrarea pe consumul de alimente bogate în vitamina E poate fi cea mai bună soluție pentru cresterea aportului de vitamina E sau pentru reglarea aportului zilnic de referință (ADR).

Unele persoane cu risc ridicat de a dezvolta boli de inimă pot beneficia în continuare de doze mai mari de vitamina E, de aceea este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți orice fel de întrebări despre vitamina E și impactul acesteia asupra sănătații dumneavoastră.

Vitamina E și riscul de cancer de prostată

Având un aport ridicat de antioxidanți, vitamina E poate ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea cauzată de agenții cancerigeni. Prin urmare, consumul de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Informațiile cu privire la suplimentele de vitamina E și reducerea riscului de boli de inimă și cancer sunt destul de variate.

De exemplu, un studiu din 2009 a analizat datele de la peste 35.000 de bărbați. Aceștia au fost împărțiți în 4 grupe: seleniu, vitamina E, seleniu + vitamina E și placebo. Participanții au luat aceste suplimente timp de aproximativ 3 ani și s-au colectat informatii timp de 7-12 ani după terminarea studiului. Cercetătorii nu au ajuns la concluzia ca seleniu, vitamina E sau combinația dintre acestea protejează împotriva riscului de a dezvolta cancerul de prostată.

De fapt, potrivit Institutului Linus Pauling, o analiză actualizată a constatat o creștere a riscului de 17% de a fi diagnosticat cu cancer de prostată în cazul grupului care a primit suplimente cu vitamina E, în comparație cu grupul placebo.

Din cauza lipsei dovezilor privind diminuarea riscului de a dezvolta de cancer de prostată prin suplimentarea cu vitamina E, specialiștii și instituțiile de sănătate nu mai recomandă suplimentarea cu vitamina E în cazul bărbaților sănătoși. In schimb, Institutul Linus Pauling recomandă adulților sănătoși să îsi asigure aportul de vitamina E prin alimentație.

Surse de vitamina E

Uleiurile vegetale sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina E. O lingură de ulei de floarea soarelui oferă 5,6 mg de alfa-tocoferol. Uleiurile din șofran, din semințe de struguri și rapiță sunt alte surse de top ale vitaminei E. Nucile, semințele, germenii de grâu, avocado, peștele și legumele reprezinta alte surse bogate în vitamina E.

Potrivit Institutului Linus Pauling, mai mult de 90% dintre adulți nu respectă aportul zilnic recomandat de vitamina E. ADR pentru vitamina E pentru adulții de sex masculin și feminin este de 15 mg pe zi. Prin urmare, consumul de alimente bogate în vitamina E poate contribui la creșterea aportului mai aproape de nivelul de referință .

Suplimentarea cu vitamina E: utilă sau dăunătoare?

Studiile privind suplimentarea cu vitamina E și reducerea riscului pentru boli cronice au rezultate mixte. In timp ce unele studii sugerează că pot exista anumite beneficii pentru sănătate, altele sustin că nu există niciun beneficiu; mai mult, unele studii au arătat chiar că doze mari de vitamina E pot crește probabilitatea apariției unor anumite boli. Deși nu există beneficii concludente în ceea ce priveste suplimentarea cu vitamina E, majoritatea autorităților din domeniul sănătății nu pledează ca persoanele sănătoase să ia suplimente cu vitamina E pentru a reduce riscul anumitor boli. Daca faceți parte din categoria persoanelor cu factori de risc ridicat, discutați cu medicul pentru a primi recomandări individuale.

Doza recomandată de vitamina E este de 1.000 mg pentru adulți, bărbați și femei deopotrivă. Obținerea acestei cantități de vitamina E din suplimente nu este recomandată persoanelor sănătoase. Nu există efecte adverse din obținerea unor doze mari de vitamina E din alimente, doar din suplimente.

Concluzie

Vitamina E este un antioxidant care poate proteja membranele celulare împotriva deteriorării și poate preveni oxidarea colesterolului LDL. Studiile privind suplimentele cu vitamina E au avut rezultate mixte în ceea ce priveste scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă, precum și anumite tipuri de cancer. Studiile privind riscul de cancer de prostată nu au arătat ca suplimentele de vitamina E ar avea efecte considerabile pentru reducerea riscului de cancer de prostată.

Obținerea unei cantitați mai mari de vitamina E din alimente poate fi benefică, deoarece majoritatea adulților nu respectă aportul de referință pentru vitamina E. Dacă luați vitamina E sub formă de supliment, păstrați doza la nivelul ADR, în afara cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă altceva.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: