Care este cea mai frecventă deficiență de vitamine?
Care este cea mai frecventă deficiență de vitamine?
Deficiențele nutriționale pot cauza diverse reacții adverse, iar în cazuri grave pot fi chiar mortale. Acestea sunt destul de rare în țările dezvoltate, dar pot reprezenta în continuare un motiv major de îngrijorare în țările în curs de dezvoltare. In țările dezvoltate, cel mai des întalnit tip de deficiența este cea marginală.
Deficiențele nutriționale majore pot provoca reacții adverse grave, dar persoanele cu deficiențe marginale pot sau nu să prezinte simptome clare. Datele nutriționale din acest articol sunt preluate din Studiul național de sănătate și nutriție (NHANES) din Statele Unite.
In cadrul studiului național de sănătate și nutriție (NHANES), s-au colectat probe de sânge și urină de la participanți, în perioada 1999-2002 și 2003-2006. Informațiile extrase din aceste probe sugerează că mai puțin de 10% din populația americană are deficiențe nutriționale.
Conform unui articol din 2009 publicat de NBC News, 77% dintre bărbați nu îsi iau din alimentație suficient magneziu, în timp ce majoritatea oamenilor nu au suficientă vitamină D în organism. Consumul mai multor alimente bogate în vitamine și minerale poate fi o modalitate de a evita sau trata cu ușurință deficiențele nutriționale. Dacă bănuiți că aveți o carență nutrițională, discutați cu medicul dumneavoastră pentru un posibil tratament sau suplimentare cu vitaminele necesare.
Vitamina D
Vitamina D se găsește în mod natural doar în câteva alimente: pește gras, gălbenuș de ou, ficat și în alimente fortifiate precum produsele lactate. Vitamina D este de asemenea unică prin faptul că poate fi produsă în piele prin expunerea la lumina directă a soarelui. Din păcate, mulți oameni nu se bucură de o suficientă expunere la soare pentru a obține cantitatea necesară de vitamina D. În plus, alimentele care conțin vitamina D nu constituie o parte principală din dieta majorității oamenilor. Acești doi factori pot reprezenta motivul pentru care deficiența de vitamina D este printre cele mai des întalnite deficiențe.
Conform Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, cele mai multe cazuri de deficiența de vitamina D se numără în randul persoanelor de culoare. Cu toate acestea, persoanele care trăiesc în climatele de nord pot avea, de asemenea, un risc crescut de a suferi de deficiența de vitamina D. Se estimează că aproximativ 8,1% din populație poate avea carențe de vitamina D.
Vitamina D este necesară pentru creșterea absorbției calciului și joacă un rol important pentru funcția imunitară, neuromusculară și de dezvoltare a celulelor. Un nivel neadecvat de vitamina D poate duce la slăbirea sistemului osos și poate avea și alte efecte marginale asupra sănătății.
Pentru a evita deficiența de vitamina D, încercați sa încorporați cat mai multe alimente bogate în vitamina D în dieta dvs. Suplimentele cu vitamina D pot fi, de asemenea, de ajutor. Consultați-vă cu medicul dvs. pentru recomandări individualizate în legătură cu suplimentarea cu vitamina D și doza potrivită în cazul dvs..
Vitamina B6
Conform cercetărilor NHANES, vitamina B6 a fost la un moment dat cea mai frecventă deficiență de vitamine din SUA. Conform acestei cercetări, este posibil ca aproximativ 10,5% din populație să nu aibă suficientă vitamina B6 în organism. Lipsa vitaminei B6 poate însemna că cineva este deficitar în vitamine B în general.
Conform Institutului Național pentru Sănătate (NIH), o deficiență izolată de vitamina B6 este destul de rară, fiind de obicei în combinație cu alte vitamine B. Funcția renală afectată, tulburările autoimune și dependența de alcool pot crește riscurile de deficiență de vitamine B.
Vitamina B6 reprezintă o coenzimă importantă pentru mai mult de 100 de funcții din organism, astfel încât lipsa unui aport adecvat poate afecta multe funcții, inclusiv metabolizarea proteinelor. Nivelurile adecvate de vitamine B pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea inimii, deoarece scad nivelul de homocisteină din sânge.
Pentru a obține mai multe vitamine B6, consumați mai mult din următoarele alimente: mazăre, fructe de mare, năut, cereale fortifiate, banane, nuci, cereale integrale și verdețuri. Vitamina B6 se poate găsi si în complexe de multi-vitamine sau vitamine B.
Vitamina B12
Un studiu realizat de Harvard Health sugerează că persoanele care urmează o dietă vegetariană sau suferă o interventie chirurgicală pentru a slăbi pot prezenta un risc crescut de a suferi de deficiența de vitamina B12.
Vitamina B12 se găsește în mod natural numai în alimentele de origine animală, așa că dacă nu mâncați astfel de alimente, optați pentru alimente vegetale fortificate cu B12. Vitamina B12 are nevoie de o anumită aciditate a stomacului pentru a fi absorbită. Persoanele care au suferit intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate pot avea un grad mai scazut de absorbție a B12 după operație. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul acidității stomacale se poate schimba, ceea ce poate afecta și absorbția vitaminei B12.
Persoanele care iau antiacide, medicamente împotriva acidităţii gastrice, sau care au condiții de sănătate care interferează cu absorbția de nutrienți precum boala celiaca sau boala Crohn pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare pentru deficiență de vitamina B12. Deficiența de B 12 poate fi lentă și treptată, dezvoltându-se în timp.
Un complex de multivitamine standard, de obicei, furnizează 100% din necesarul zilnic de vitamina B12, iar persoanele care urmează o dietă vegetariană și / sau cele cu vârsta de peste 50 de ani pot avea nevoie mai mare de suplimentare cu vitamina B12.
Fier
Femeile în anii de fertilitate, sugarii, copii și vegetarieni prezintă un risc crescut de deficiență de fier. Deficiența ușoară de fier poate trece neobservată. Simptomele unei deficiențe ușoare de fier pot varia, printre cele mai frecvente numarându-se: oboseală, mâini si picioare reci, dureri de cap, amețeli, unghii fragile, apetit scăzut etc. Dacă dumneavoastră (sau o persoană cunoscută) aveți unele dintre aceste simptome, prezentați-vă la medicul înainte de a diagnostica deficiența de fier pe cont propriu.
Mâncarea alimentelor bogate în fier vă poate scădea riscul de a dezvolta aceasta deficiență. Printre alimentele bogate în fier se numară: carnea roșie, cerealele fortifiate, fructele de mare, leguminoasele, fructele uscate și legume cu frunze verzi. Când consumați plante bogate în fier, asigurați-vă că mâncați si alimente bogate în vitamina C pentru a ajuta la creșterea absorbției.
Absorbția fierului este mai puternică atunci cand acesta provine din alimentele de origine animală, dar adăugarea de vitamina C în alimentele vegetale poate crește absorbția acestui mineral.
Magneziu
Un articol din NBC News publicat în 2009 sugerează că 77% dintre bărbați nu au cantități adecvate de magneziu. Institutul Național de Sănătate din SUA sugerează, de asemenea, că bărbații de peste 70 de ani, iar fetele adolescente sunt, de asemenea, expuse riscului de a avea carența de magneziu.
Afecțiunile care afectează absorbția, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, diabetul de tip 2 sau alcoolismul pe termen lung pot, de asemenea, să crească riscul unei deficiențe de magneziu. Înainte de a lua un supliment de magneziu, consultați medicul dvs.. Doza maximă admisa pentru suplimentul de magneziu este de 350 mg/zi pentru adulți, iar suplimentele de magneziu pot interfera cu anumite medicamente.
Pentru a evita aceasta deficiență, creșteți consumul de alimente bogate în magneziu în dieta dvs., cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele, nucile, leguminoasele, cerealele integrale și produsele lactate.