Avantajele consumului zilnic de pere!
Perele sunt unele dintre cele mai consumate fructe la nivel mondial. O dietă bogată în fructe și legume este asociată cu multe beneficii pentru sănătate. Perele pot oferi beneficii specifice, deoarece sunt bogate în numeroși nutrienți. O pară de dimensiuni medii are doar 100 de calorii, deci este considerată densă din punct de vedere nutritiv.
Iată câteva beneficii specifice ale consumului de pere zilnic și modalități de a introduce mai multe pere în dieta ta.
Fibră
O peră de dimensiuni medii oferă aproximativ 6 grame de fibre, ceea ce reprezintă 24% din valoarea zilnică recomandată a fibrelor. Majoritatea oamenilor nu consumă cantitatea recomandată de fibre pe zi, dar consumul unei pere te poate ajuta.
Fibrele solubile din pere pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea colesterolului. Coaja acestui fruct are fibre insolubile care pot ajuta la promovarea sănătății tractului digestiv.
Consumul de alimente bogate în fibre te poate ajuta, de asemenea, să te simți sățios. Astfel, nu vei mânca în exces. Consumul unei diete bogate în fibre te poate ajuta cu pierderea în greutate.
Vitamina C
O pară de dimensiuni medii oferă aproximativ 10% Valoarea zilnică a vitaminei C. Vitamina C are multe funcții importante în organism, inclusiv: sprijin imunitar, producerea de colagen, antioxidant și absorbția crescută a fierului. Colagenul face parte din țesutul conjunctiv găsit în piele, gingii, oase și ligamente.
Aceasta poate ajuta pielea să arate sănătoasă și tânără; consumul unui nivel adecvat de vitamina C poate ajuta sistemul imunitar să lupte mai repede împotriva bolilor. O dietă cu surse vegetale de fier, cum ar fi frunzele verzi și leguminoasele, va crește absorbția fierului.
Acest lucru este benefic mai ales pentru vegetarieni, deoarece aceștia prezintă un risc mai mare de deficit de fier.
Vitamina B6
O altă vitamină solubilă în apă este vitamina B6. O pară medie oferă aproximativ 5% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina B6. Aceasta este implicată în scăderea nivelului de homocisteină în organism, lucru ce poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. De asemenea, B6 ajută organismul să producă proteine și hemoglobine, purtătorii de oxigen al celulelor roșii din sânge.
Vitaminele B sunt implicate în descompunerea carbohidraților și a grăsimilor pentru combustibil. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt cunoscute sub numele de vitamine „energetice”.
Potasiu și magneziu
Dietele bogate în potasiu, magneziu și calciu sunt asociate cu scăderea tensiunii arteriale. Majoritatea oamenilor nu consumă suficient potasiu sau magneziu, așadar o pară pe zi te poate ajuta. De asemenea, nu conțin sodiu în mod natural, un alt beneficiu pentru sănătatea tensiunii arteriale.
O pară de dimensiuni medii oferă aproximativ 5% din valoare zilnică de potasiu (190 miligrame) și aproximativ 3% din aportul recomandat de magneziu.
Antioxidanți
Perele sunt o sursă bogată de fitochimicale variate; un studiu din 2008 a concluzionat că ele conțin 32 de compuși fitochimici diferiți. O funcție a acestora este de a acționa ca antioxidanți în organism. Aceștia ajută la controlul deteriorării celulelor corpului povocate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot provoca daune membranelor celulare, proteinelor și ADN-ului, ceea ce poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare.
Un articol din 2004 sugerează, de asemenea, că antioxidanții din diferite fructe și legume au funcții sinergice. Asta înseamnă că antioxidanții pe care îi obții dintr-o peră pară pot lucra împreună cu alți antioxidanți din alte alimente din dietă pentru a avea un efect pozitiv și mai mare în organism.
Cum poți mânca mai multe pere
Pe lângă consumul unei pere obișnuite, ele pot fi adăugate în mai multe moduri creative în dietă. Perele pot adăuga culoare, textură și un element dulce la salate, pizza, preparate din pui sau porc la cuptor sau utilizate ca îndulcitor natural pentru fulgi de ovăz sau iaurt.
Încercă diferite soiuri de pere și diverse pere colorate pentru cea mai mare varietate de fitochimicale. Cele mai bune sunt cele consumate în sezon, dar sunt disponibile în majoritatea perioadelor anului.
Concluzie
Perele conțin o mulțime de nutrienți benefici. O pară furnizează aprozimativ 6 grame de fibre. Consumul unei diete bogate în fibre te poate ajuta să-ți menți tractul gastro-intestinal sănătos, să reduci colesterolul și să-ți controlezi nivelul zahărului din sânge.
Perele au un conținut ridicat de vitamina C, antioxidanți, vitamine B, potasiu și magneziu, etc. Majorității oamenilor le este greu să consume nivelurile recomandate de potasiu și magneziu pe zi, astfel încât consumul unei pere pe zi poate contribui la atingerea acestora.
Le poți mânca pe post de gustare sau le poți incorpora în diverse mese. De exemplu, sunt excelente atunci când sunt combinate cu preparate din piept de pui sau porc, pizza sau salate.