Alimente care ajută la reducerea anxietății
Devii ușor nerăbdător, anxios sau tensionat? Te simți adesea nervos sau hiperactiv? Sentimentele și simptomele stresului afectează majoritatea oamenilor. Este un semn distinctiv al vieții din secolul 21. Cu toate acestea, înainte de a te gândi la calmante, încearcă alimente care te pot ajuta cu anxietatea.
1. Alimentele cu un indige glicemic (IG) scăzut, pentru a echilibra glicemia
Primul pas către reducerea anxietății este echilibrarea glicemiei consumând alimente cu un indice glicemic scăzut. Orice stare de anxietate este asociată cu hormonii de stres adrenalină și cortizol. Acești hormoni au capacitatea de a încurca echilibrul glicemiei.
În timpul unui atac de anxietate, mai întâi vei simți un val de energie, urmat de o scădere rapidă. Dacă încerci să remediezi acest lucru cu alimente cu un indice glicemic ridicat (suc, baton de ciocolată etc.), acestea vor agrava următorul atac de anxietate. Dimpotrivă, alimentele cu un IG mic te vor ajută la nivelarea glicemiei.
Iată câteva legume și fructe care au un IG foarte scăzut care sunt în același timp pline de nutrienți:
● Avocado
● Sparanghel
● Brocoli
● Țelină
● Spanac
Consumul de alimente cu un IG mic va avea un efect major în reducerea anxietății. Nutriția optimă sau deficiențele în nutrienți joacă un alt rol crucial atunci când vine vorba de dispoziție, stres și motivație.
Anxietatea este o reacție a corpului care implică sistemul nervos, hormonii și neurotransmițătorii. Toate aceste părți și căi necesită nutrienți din alimentele pe care le consumăm.
2. Alimentele cu magneziu îți relaxează mintea
Magneziul te ajută să te relaxezi și ajută la reglarea nivelului de cortizol (hormonul stresului). Faptul că nivelurile scăzute de magneziu au fost frecvent întâlnite la persoanele anxioase nu este deloc surprinzător. Consumă alimente bogate în magneziu în fiecare zi.
● Spanac
● Alge marine
● Semințe de dovleac
● Orez brun
● Smochine
● Peşte
● Melasă
3. Triptofan
L-triptofanul este unul dintre cei nouă aminoacizi esențiali. El ajută organismul să producă serotonină, un neurotransmițător calmant. Carnea de curcan este unul dintre alimentele care reprezintă o sursă bună de triptofan și unii oameni cred că acesta este motivul pentru care se simt somnoroși și relaxați după cina de Ziua Recunoștinței.
● Branza mozzarella
● Semințe de dovleac
● Tărâțe de ovăz
● Curcan
● Pui
● Creveti
● Somon
● Sardine
4. Vitamina B
Niacina (B3), B6, acidul folic și B12 sunt cei mai buni prieteni ai creierului tău. Vitaminele B sunt necesare pentru nervii și celulele sănătoase. O deficiență a acestor substanțe nutritive poate provoca anxietate. Un deficit de acid folic a fost legat în special de depresie. Aceste alimente te pot ajuta să lupți împotriva depresiei.
● Legumele verzi
● Orez brun
● Drojdie de bere
● Galbenusuri de ou
● Peşte
● Păsări de curte
● Nuci
● Ovăz
● Alge
● Conopidă
● Varză
5. Acizi grași Omega-3
Omega-3 previne scăderea cortizolului și adrenalinei atunci când te simțiți tensionat. Acestea sunt, de asemenea, esențiale pentru construirea și întreținerea creierului. Dar la fel de important este să știi faptul că atunci când nivelurile de Omega-3 din corpul tău sunt mai ridicate, cu atât sunt mai ridicate nivelurile de serotonină. Serotonina = Fericire.
Un mic studiu de la Universitatea de Stat din Ohio a constatat o reducere de 20% a anxietății atunci când studenții au implementat acizi grași Omega-3 în dieta lor.
● Seminte de in
● Nuci
● Sardine
● Somon
● Vită
● Creveți
● Varză de Bruxelles
● Conopidă
6. Antioxidanți
Toată lumea ar trebui să consume alimente care să lupte împotriva stresului. Antioxidanții vitamina A, C și E sunt perfecte în acest scop. Acestea protejează grăsimile din creier și sunt benefice pentru ameliorarea stresului. Vitamina C poate contracara prea multă adrenalină din organism.
● Afine
● Fructe roșii
● Legume verzi
● Ceai verde
7. Alimente fermentate
La fel ca și creierul nostru, intestinul nostru are și neuroni care produc neurotransmițători precum serotonina. De fapt, în timpul dezvoltării fetale, creierul și intestinul se dezvoltă din aceleași celule. Așdadar, acestea rămân conectate pe toată durata vieții.
Deci, dacă te-ai întrebat de ce simți fluturi în stomac atunci când iubești pe cineva, acum știi. Journal of Neurogastroenterology and Motility a raportat în 2011 că bacteriile probiotice au ajutat la normalizarea comportamentului asemănător anxietății la șoareci. Alimentele naturale fermentate sunt o sursă excelentă de probiotice.
● Varza acră
● Kimchi
● Kombucha
● Chefir
● Tempeh
● Natto
8. Ierburi calmante
Iubitorilor de bere le va plăcea asta. Hameiul este un remediu antic care ajută la calmarea nervilor acționând direct asupra sistemului nervos central. În combinație cu floarea pasiunii, aceste două ierburi s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru ameliorarea anxietății. Unii compuși ai mușețelului se leagă de aceiași receptori cerebrali, asemănător unor medicamente.
● Hamei
● Floarea pasiunii
● Lămâie
● Lavandă
● Muşeţel
9. Adaptogeni
Adaptogenii sunt geniali! Acestea ne ajută practic corpul să crească nivelul de toleranță la stres. Hai să ne imaginăm stresul pe o scară de la 1 la 10. Daca la nivelul 6 începem de obicei să ne simțim anxioși, atunci adaptogenii ne-ar putea împinge toleranța la un nivel 7. Adaptogenii sunt o clasă unică de plante vindecătoare care ajută la echilibrarea, refacerea și protejarea corpului.
● Maca
● Ginseng
● Astragalus
● Rădăcină de răculeț/ lemn dulce
Mâncarea nu este singurul răspuns. Pentru a combate stresul, trebuie să înveți cum să te relaxezi. Poți învăța sa meditezi sau poți încerca tehnici de respiratie. Băile cu sare Epsom pot fi de ajutor. Expunerea la lumina soarelui naturală și un regim de exerciții echilibrate sunt si ele importante.