Adevărul surprinzător despre pufuleți, explicat de medici

Pufuleții sunt, de departe, una dintre cele mai populare gustări preferate de români. Ușori și la îndemână, aceștia conțin puține calorii și chiar par să ne taie pofta de mâncare.

Cu toate acestea, profesorul Mencinicopschi ne prezintă câteva detalii șocante despre ingredientele acestui aliment.

Conform expertului în nutriție, pufuleții sunt un produs al făinei de porumb, glucide și glucoză. Deși la prima vedere nimic nu pare suspect, acestă combinație duce la o densitate energică extrem de mare, de 224 kcal/30 de grame de produs. Mai mult, glucidele se regăsesc în exces, creând astfel un dezechilibru în corpul consumatorilor.

Al doilea ingredient ca și pondere este tocmai sarea care dă pufuleților acea aromă unică. După cum bine știi, depășirea limitei zilnice recomandate de sare poate aduce multe probleme de sănătate în timp. Totuși, câțiva pufuleți din când în când nu îți vor face rău din acest punct de vedere.

 

Tartrazina, un pericol real

Mai îngrijorător, însă, este conținutul ridicat de tartrazină. Acest colorant artificial poate provoca alergii persoanelor care au o sensibilitate pentru aspirină și chiar bolnavilor de astm!

Deja este bine-cunoscut faptul că tartrazina are numeroase efecte nocive asupra oamenilor.

Să ne gândim doar că acest colorant este printre cei mai periculoși aditivi alimentari utilizați în acest moment.

Deși este legală, tartrazina poate duce la tulburări de vedere, eczeme și chiar dificultăți de respirație. Mai mult, consumată de copii, acestă substanță poate duce la un deficint temporar de atenție.

Să nu mai menționăm că produsul conține și E 124, element cu un potențial cancerigen relativ mare. Doza zilnică admisă pentru acesta este de 4 mg/kg corp.

Alături de alte alimente dăunătoare, chiar și o simplă pungă de pufuleți crește șansele unei diete deficitare. Haide să aruncăm o privire la principalii producători în domeniu și ce ascund ei de fapt.

Top produse cu cei mai mulți aditivi:

  • Star cu cașcaval – 8 aditivi alimentari;
  • Star, snacks din făină cu aromă de ardei chili – 5 aditivi alimentari;
  • Gusto, pufuleți cu surprize – 4 aditivi alimentari.

 

Top cele mai sărate produse:

  • Kaufland Classic, snack din porumb cu aromă de ceapă – 3 grame de sare/100 g;
  • Star, pufuleți săltăreți – 2,6 grame de sare/100 g;
  • Star, pufuleți cu aromă de pizza – 2,5 grame de sare/100 g.

 

Un studiu amplu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) România a dovedit faptul că pufuleții nu sunt exact ceea ce par. Concluzia acestui studiu, conform Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, este următoarea:

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic.”

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: