9 semne care prevestesc instalarea bolii Alzheimer

Această boală reprezintă o afecțiune degenerativă progresivă a creierului. Este întâlnită mai des la persoanele în vârstă, fiind asociată cu tulburările de comportament. Totodată, boala Alzheimer reprezintă jumătatea din totalitatea cazurilor de demență. De obicei, această boală debutează cu tulburări de memorie sau confuzii, însă, treptat, pacientul nu-și mai amintește numele unei persoane apropiate, pierde noțiunea timpului, devenind violent în urma acestor lucruri.

În România, incidenţa tulburărilor mintale a crescut de la peste 600 de persoane la 100.000 de locuitori în anul 1975, la 883 de persoane raportate la acelaşi număr de locuitori, în 1993, potrivit statisticilor. În prezent există peste 200.000 de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer, după cum arată datele Societăţii Române Alzheimer. Recunoașterea simptomelor acestei boli este esențială pentru ca pacientul să poată fi ajutat încă de la primele stadii.

Află care sunt aceste semne ale bolii Alzheimer!


Pierderi de memorie

Unul dintre cele mai comune semne ale bolii Alzheimer în stadiul incipient este pierderea memoriei. Pacienții pot uita date sau evenimente importante, întrebând în permanență aceleași lucruri. Totodată, pacienții care suferă de această boală se simt copleșiți, nu pot lua singuri decizii și nu își pot gestiona fondurile.

 

Dificultăți în rezolvarea unor probleme

După cum s-a menționat mai sus, persoanele care se confruntă cu această boală nu mai au capacitatea de a rezolva o problemă sau de a lucra cu numere (întâmpinând frecvent dificultăți în urmărirea facturilor lunare). Totodată, aceste persoane nu se mai pot concentra, fiindu-le extrem de greu să facă un lucru, pe care, înainte, îl făceau cu ușurință.

 

O stare permanentă de confuzie

Persoanele care suferă de Alzheimer nu conștientizează data, luna sau anul – nu au noțiunea timpului. Familia pacientului poate observa acest semn atunci când acesta se îmbracă mult prea gros sau mult prea subțire pentru anotimpul în cauză. Totodată, pacienții acestei boli pot uita unde se află sau cum au ajuns în acel loc.

 

Pierderea treptată a vederii

În unele cazuri, pacienții care suferă de Alzheimer pot întâmpina probleme de vedere. Familia pacientului poate observa acest simptom atunci când persoana în cauză are dificultăți în citire, nu vede la distanță sau nu poate determina culoarea unui obiect.

 

Dificultăți de vorbire și de scriere

Persoanele care se confruntă cu această boală pot avea probleme în participarea sau în urmărirea unei conversații. Pot uita despre ce se discuta sau pot repeta ceea ce au spus. Totodată, acestea pot avea probleme în a-și aminti un anumit cuvânt sau în a asocia un termen cu un altul.

 

Rătăcirea lucrurilor

O persoană care are această boală poate pune obiectele în locuri neobișnuite. Spre exemplu, își poate lăsa cheile în frigider, acuzând de multe ori persoanele din familia sa de furt. Acest semn poate deveni mai frecvent odată cu trecerea timpului.

 

Scăderea puterii de a raționa

Persoanele cu Alzheimer pot prezenta schimbări în judecată sau în luarea deciziilor. De exemplu, aceștia nu mai gândesc limpede atunci când se ocupă de bani. Totodată, nu mai acordă atenție îngrijirii personale sau păstrării curățeniei, necesitând supraveghere în permanență.

 

Retragerea din activitățile sociale

Pacienții care se confruntă cu această boală în stadiu incipient încep să se îndepărteze ușor ușor de orice fel de activitate socială. De exemplu, dacă un pacient obișnuia să joace șah, odată cu instalarea acestei boli este posibil ca acesta să nu-și mai amintească nici măcar regulile jocului.

 

Schimbări de stare

Un alt semn al acestei boli îl reprezintă schimbările frecvente de stare. Persoanele care suferă de Alzheimer pot deveni confuze, suspecte, deprimate sau anxioase. Dacă aceste persoane ies din zona lor de confort, o să observi aceste schimbări bruște de comportament.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: