7 „lucruri” care îți provoacă oboseală
Oboseala reprezintă o problemă majoră, deoarece poate avea un impact negativ asupra vieții tale. Dacă duci un stil de viaţă sănătos şi totuşi te simţi obosit de la cel mai mic efort depus, ar trebui să afli care este cauza, întrucât epuizarea pe care o simţi constant poate fi semnul unei probleme medicale.
Anemie
La următoarea consultaţie ar trebui să îi spui medicului tău că te simţi epuizat, pentru că această oboseală poate fi cauzată de o anemie. Printr-un simplu test de sânge vei afla dacă eşti sau nu anemic. Totodată, în cazul anemiei, oboseala este însoţită de mici probleme respiratorii (anumiţi anemici pot avea ameţeală şi dureri de cap), aşa că nu ezita să îi spui medicului tău şi despre asta.
Hipotiroidism sau hipertiroidism
Dacă ai probleme cu tiroida, este foarte probabil să te simţi mai obosit şi, de asemenea, poţi avea o piele extrem de uscată. Hipotiroidismul reprezintă nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni şi este mult mai frecvent decât hipertiroidismul. În spatele acestor semne se poate ascunde această problemă medicală şi, din fericire medicul tău poate diagnostica uşor hipotiroidismul.
Diabet
Atunci când ai glicemia crescută, circulaţia sângelui poate fi afectată, iar celulele tale nu pot obţine oxigenul şi substanţele nutritive de care au nevoie. Totodată, nivelurile scăzute de zahăr din sânge îţi pot crea senzaţia de oboseală. Prin urmare, oboseala poate fi un simptom al diabetului zaharat, care apare de obicei din cauza alimentaţiei necorespunzătoare.
Depresie
Dacă te simţi obosit tot timpul şi ai probleme cu somnul, ai putea să suferi de depresie. Riscul apariției unui episod depresiv pe toată durata vieții ajunge până la 25% pentru femei și 12% pentru bărbați. Depresia se poate instala fără ca tu să îți dai seama, iar un semn al acestei probleme medicale este oboseala.
Oboseală suprarenală
Atunci când somnul nu pare să își facă efectul, una dintre cauze poate fi disfuncția glandelor suprarenale. Aceste glande sunt situate în partea de sus a rinichilor și au rolul de a regulariza răspunsul corpului tău la stres prin sinteza catecolaminelor și a corticosteroizilor, inclusiv a adrenalinei și cortizolului.
Infecție
Epuizarea poate determina o varietate de afecțiuni, inclusiv infecțiile. Ceea ce trebuie să știi este că oboseala asociată cu o slăbiciune musculară indică o infecție virală și nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni, în timp ce oboseala însoțită de simptome mai severe, cum ar fi scăderi sau creșteri inexplicabile în greutate poate determina probleme medicale destul de grave (endocardită bacteriană, tuberculoză sau mononucleoză).
Insuficiență cardiacă
Atunci când suferi de insuficiență cardiacă, inima ta nu mai poate ține pasul cu nevoile corpului, iar acesta este nevoit să aducă sânge din țesuturile sale, pentru ca organele vitale să funcționeze corespunzător. Având mai puțin sânge în mușchi, începi să te simți obosit de la cel mai mic efort pe care îl depui. De asemenea, dacă îți pierzi respirația dintr-o dată, ai nevoie urgentă de consultul unui medic specialist.