5 beneficii super-sănătoase ale căpșunilor!

La fel ca toate fructele și legumele viu colorate, căpșunile sunt pline de nutrienți. Sunt bogate în vitamina C, fitochimicale care pot ajuta la scăderea riscului de boli cronice și pline de fibre. Cercetătorii continuă să urmărească potențialul produselor fitochimice din căpșuni.

Unele beneficii pentru sănătate ale căpșunilor includ rolul în sistemul imunitar, combaterea celulelor canceroase, scăderea inflamației, menținerea sănătății pielii și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Hai să discutăm despre beneficiile căpșunilor!

Reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea sănătății pielii

Căpșunile sunt o sursă foarte bună de vitamina C; 8 căpșuni mari oferă mai multă vitamina C decât o portocală. Una dintre funcțiile vitaminei C este de a face colagen, o proteină necesară pentru piele, cartilaje, tendoane și vase de sânge. Această vinamină poate ajuta pielea să pară tânără, îmbunătățind elasticitatea ei și rezistența la apariția ridurilor.

Consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi căpșunile, poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. Conțin antioxidanți puternice care pot proteja vasele de sânge de daune și pot proteja colesterolul de oxidare. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că persoanele care au un aport scăzut de vitamina C își cresc riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Combaterea celulelor canceroase

Ripe red strawberries on black background, Strawberries in white basket. Fresh strawberries. Beautiful strawberries. Diet food. Healthy, vegan. Top view. Flat lay.

Poză de bondarillia – Elements.envato.com

Unele cercetări sugerează că dietele bogate în vitamina C sunt asociate cu rate mai mici de cancer. Acest lucru se poate datora faptului că vitamina C este un puternic antioxidant care protejează celulele corpului de deteriorarea radicalilor liberi. Alte fitochimicale din alimentele bogate în vitamina C vor avea și ele un rol în combaterea celulelor canceroase.

Căpșunile sunt bogate într-un compus fenolic numit acid elagic. S-a demonstrat faptul că acidul elagic poate combate celulele canceroase. Căpșunile conțin alte fitochimicale precum antocianine, quercetină și flavonoli.

Acești antioxidanți lucrează împreună pentru a proteja împotriva creșterii celulelor canceroase și acesta poate fi unul dintre motivele pentru care dietele bogate în fructe și legume sunt adesea asociate cu un risc redus pentru anumite tipuri de cancer.

Funcția creierului

Un alt beneficiu surprinzător este că acestea por ajuta la întârzierea îmbătrânirii cognitive și, eventual, la protejarea funcțiilor creierului. Un studiu din 2012 a analizat aportul de alimente a mai mult de 16.000 de femei de peste 20 de ani. Cercetătorii au descoperit că aportul mai mare de afine și căpșuni a fost asociat cu rate mai mici de declin cognitiv.

Oamenii de știință au concluzionat că aportul mai mare de flavonoide din fructe de padure poate ajuta la reducerea ratei de declin cognitiv de-a lungul anilor.

Câte căpșuni trebuie să mănânci pentru a avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului?

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă relația dintre fructele de pădure și funcția creierului. Cu toate acestea, consumul de căpșuni de două ori pe săptămână timp de mai mulți ani a fost asociat cu rate mai scăzute de declin cognitiv.

Participanții care au avut un aport mai mare de căpșuni au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de activitate fizică, ceea ce ar putea avea și un impact pozitiv asupra funcției creierului.

Sanatatea inimii

Strawberry heart. Fresh strawberries in plate on white wooden table. Top view, copy space.

Poză de GitaKulinica – Elements.envato.com

Căpșunile pot avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii, deoarece sunt o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți, așa cum am menționat. Antioxidanții pot proteja vasele de sânge împotriva deteriorării, scăderea inflamației și scăderea oxidării colesterolului LDL. LDL-ul oxidat este considerat mai dăunător decât LDL-ul normal.

Căpșunile sunt bogate în potasiu. Consumul unei diete bogate în potasiu este asociat cu scăderea tensiunii arteriale. Fibrele solubile din căpșuni pot ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului din sânge.

Acestea sunt bogate în fibre, iar o porție de căpșuni poate conține de două mai multe fibre decât o porție de struguri.

Antiinflamator

Inflamația este asociată cu numeroase boli precum cancerul, boli cardiovasculare, diabetul de tip 2, artrită, Alzheimer și multe altele.

Consumul unei diete bogate în alimente bogate în fitochimicale, cum ar fi căpșunile, poate ajuta la scăderea inflamației și, eventual, a durerii asociate cu artrita. Unele cercetări sugerează că persoanele care au o dietă bogată în alimente cu vitamina C sunt mai puțin susceptibile la această boală.

Modalități de a adăuga căpșuni în dieta ta

Woman holding fresh strawberry

Poză de leungchopan – Elements.envato.com

Căpșunile sunt cele mai bune atunci când sunt în sezon și cultivate local. Pot fi adăugate la salate, iaurt, produse de patiserie, fulgi de ovăz sau cereale sau pot fi consumate ca atare. Când nu sunt în sezon, le poți cumpăra congelate pentru a face economie. Astfel poți face și piure de căpșuni în casă pe tot parcursul anului.

Concluzie

Căpșunile conțin mulți compuși care le fac atât de benefice: vitamina C, fitochimicale, fibre și potasiu, etc. Vitamina C și alte substanțe fitochimice din căpșuni pot proteja celulele corpului de daunele asociate bolilor cardiovasculare, cancerului și altor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita. Compușii din căpșuni pot chiar proteja funcția creierului, iar consumul lor constant în dietă poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Ele sunt deosebit de bogate în vitamina C, care poate ajuta la prevenirea ridurilor din piele, deoarece vitamina C este utilizată pentru a produce colagen în organism.

Caută mai multe modalități prin care poți adăuga căpșuni în dieta ta pentru a profita de toate aceste beneficii!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: