5 alimente uimitoare pentru curățarea arterelor

Cele mai bune alimente pentru curățarea arterelor în mod natural

Colesterolul este o substanță esențială care intra în compoziția membranelor celulare, a hormonilor, a vitaminei D și este utilizat de organism pentru a produce acizi biliari. Avem nevoie de colesterol pentru o sănătate optimă, dar prea mult colesterol poate crește riscul de formare a plăcilor ateromatoase în artere. Plăcile formate în vasele de sânge pot provoca blocaje care, la randul lor, duc la atac de cord sau accident vascular cerebral. Prin urmare, limitarea formării acestor plăci este crucială pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Scăderea nivelului de colesterol LDL din sânge este recomandată pentru menținerea arterelor curate, deoarece acest tip de colesterol poate facilita acumularea de plăci grase în artere. Vestea proastă este ca este aproape imposibil ca toată placa să dispară din vasele de sânge.

În primul rând, anumiti factori genetici pot influența nivelul colesterolului și formarea plăcii. Din păcate, nu putem controla factorii de risc genetici, dar alți factori pe care îi putem controla precum dieta și exercițiile fizice pot ajuta la curățarea naturală a arterelor, conform cardiologului Harvard Medical Dr. Christopher Cannon.

O dietă bogată în fibre, antioxidanți, săraca în grăsimi saturate, trans este recomandata pentru curățarea naturală a arterelor. De asemenea, s-a demonstrat că o dietă mediteraneană are efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare și poate ajuta la menținerea arterelor curate si sănătoase.

Ovăz

Un consum mai mare de fibră dietetică este important din mai multe motive; în primul rând, fibrele ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Fibra solubilă care se găsește în ovăz, leguminoase, fructe și legume se dizolvă în apă și traversează aproape intacte tractul digestiv.

Studiile au arătat că fibrele solubile pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL care, la rândul său, poate reduce riscul de boli de inimă. În cadrul unui studiu din 2003, s-au procesat și analizat datele de la peste 9.000 de adulți și s-a analizat relația dintre totalul de fibre, aportul de fibre solubile și riscul de boli cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de fibre, în special fibre solubile, este asociat cu un risc scăzut de boli cardiovasculare.

Ovăzul este una dintre principalele surse de fibră solubilă. Încorporarea unei cantitați mai mari de ovăz în dieta dvs. vă poate ajuta să vă păstrați arterele curate și să preveniți bolile asociate. Pentru a obține și mai multe beneficii pentru sănătate, adăugați fructe și nuci la terciul de ovăz pentru a obține și mai multe fibre și antioxidanți.

Nuci

Nucile sunt o bună sursă de grăsimi nesaturate, fibre și minerale. Chiar dacă sunt mai bogate în calorii, încorporarea acestor fructe într-o dietă sănătoasă ar putea contribui la menținerea sănătații arterelor. Conform Mayo Clinic, nucile pot avea efecte pozitive pentru sănătatea cardiovasculară, ajutând la scăderea nivelului de colesterol LDL.

In plus, pentru că nucile sunt o sursă buna de antioxidanți și acizi grași omega 3, acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației care promovează bolile de inimă. Nucile sunt totodată și o bună sursă de vitamina E, care poate ajuta la oprirea formării plăcilor în artere. Cu alte cuvinte, consumul de alimente bogate în vitamina E, precum nucile, vă poate ajuta în mod natural să vă păstrați arterele curate și sănătoase.

Mere

Conform site-ului de sănătate WebMD, consumul unui măr sau a mai multor mere pe zi poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă. Consumul constant de mere a fost asociat cu scăderea markerilor inflamatori și diminuarea sanselor de acumulare a plăcii în pereții arterelor, conform unui studiu recent.

De ce sunt merele atât de benefice pentru sănătatea inimii? Merele sunt o sursă bună de antioxidanți și fibre solubile. ceea ce înseamna că pot oferi multe beneficii pentru menținerea vaselor de sânge curate și promovarea sănătății inimii.

Leguminoase

La fel ca ovăzul și merele, leguminoasele sunt o sursă importantă de fibre solubile, ceea ce le face perfecte pentru curățarea arterelor. Un studiu efectuat de Bean Institute a concluzionat că o jumătate de porție de leguminoase pe zi poate reduce riscul unui atac de cord cu 38%.

Alte cercetări sugerează că persoanele care consumă leguminoase de cel puțin 4 ori pe săptămână au un risc mai mic cu 22% de a dezvolta boli cardiace, comparativ cu persoanele care mănancă leguminoase doar o dată pe săptămână sau chiar mai rar. Leguminoasele au un conținut bogat de fibre și proteine, ceea ce înseamnă că vă pot ajuta să vă simtiți sătui după masa. De asemenea, sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu, fier și vitamina B6.

Legume bogate în fibre solubile

Toate fructele și legumele sunt o sursă de fibre alimentare și conțin un amestec de fibre solubile și insolubile. Prin urmare, creșterea aportului de fructe și legume poate fi extrem de benefică pentru sănătatea inimii.

Cu toate acestea, dacă doriți să alegeți legume cu o cantitate mai mare de fibră solubila, optați pentru cartofi dulci, sparanghel, varză de Bruxelles sau mazăre verde. Mâncând mai multe din aceste legume vă puteti îmbunătăți aportul de fibre solubile, care, la rândul lor, vă pot ajuta să vă curățați arterele si să vă mentineți sănătatea.

Dieta mediteraneană

În loc să vă concentrați pe un anumit aliment pe care să îl mâncați în mod expres pentru curățarea arterelor, mai bine concentrați-vă asupra calității dietei dvs. în general.

Numeroase studii au demonstrat că există o relație inversă între respectarea unui anumit model alimentar al dietei mediteraneene și riscul pentru boli cardiovasculare.

Dieta mediteraneană include alimentele pe care oamenii care trăiesc în regiunea Mării Mediterane le consumă în mod normal în dieta lor. Aceasta este bogată în fructe, legume, nuci, ulei de măsline, cereale integrale, presupunand un aport moderat de pește și carne de pasăre. Dieta mediteraneană este, de asemenea, săracă în carne roșie, dulciuri, produse lactate și presupune consumul moderat de vin. Efectul benefic al acestei diete asupra sănătății inimii nu constă doar consumul unui singur aliment ci într-o combinație a tuturor alimentelor bogate în nutrienți încorporate în acest plan alimentar.

Studiile care sugerează beneficiile adoptării unei diete mediteraneene pentru sănătatea inimii sunt destul de semnificative ca număr. De fapt, conform unui studiu amplu din 2013, dieta mediteraneana poate fi unul dintre principalele moduri de prevenire a bolilor cardiovasculare

Concluzie: Cele mai bune alimente pentru curățarea arterelor

Alimentele bogate în fibre solubile și antioxidanți pot ajuta la promovarea și menținerea arterelor curate și sănătoase. Fibra solubilă poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL în sânge, iar antioxidanții pot scădea inflamațiile asociate cu acumularea plăciilor ateromatoase.

Ovăzul, leguminoasele, merele, nucile, sparanghelul, cartofii dulci, varza de Bruxelles și mazărea sunt exemple de alimente care pot curăța în mod natural arterele, deoarece sunt bogate atât în ​​fibre solubile, cât și în antioxidanți. Respectarea unui regim alimentar mediteranean poate fi una dintre cele mai bune practici alimentare pentru promovarea sănătatii arterelor dvs.. Urmarea acestui regim alimentar s-a dovedit eficientă în scăderea riscul de boli cardiovasculare și promovarea sănătății inimii.

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: