5 alimente care ajută la ameliorarea durerii
Milioane de persoane din întreaga lume suferă în fiecare zi de dureri acute sau cronice și tratarea acestora la nivel global costă între 560-635 miliarde de dolari pe an. Fie că vorbim de o simplă durere de cap sau de un simptom al unei boli cornice, identificarea unor moduri de a scăpa de durere este esențială pentru a putea avea o viață de zi cu zi normală.
Pentru a-și putea gestiona durerea, multe persoane apelează la AINS, medicamente care conțin antiinflamatoare nesteroidiene, utilizate pentru a bloca durerea și inflamația. În plus, aceste medicamente antiinflamatoare, precum aspirina, ibuprofenul sau naproxenul, se pot găsi cu ușurință în farmacii; desigur, se pot găsi și medicamente mai puternice pentru durere, dar de cele mai multe ori, acestea pot fi cumparate doar cu rețetă din partea medicului.
Medicamentele pentru durere sunt necesare pentru anumite afecțiuni de sănătate, dar în conformitate cu Institutul Național de Sănătate, utilizarea AINS poate avea și unele riscuri. Ca orice medicament, unii oameni pot avea reacții alergice, iar utilizarea acestor tipuri de medicamente în fiecare zi ar putea crește riscul apariției unor probleme stomacale, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Din fericire, există anumite alimente care pot ajuta în mod natural la ameliorarea durerii și, în unele cazuri, s-a demonstrat stiintific că sunt la fel de eficiente ca medicamentele pentru durere. Dacă sunteți în căutarea unor modalități naturale de ameliorare a durerii, încercați să încorporați aceste alimente și băuturi în dieta dvs. Veți fi plăcut surprins de rezultate!
Ghimbir
Ghimbirul a fost folosit de secole ca remediu pentru disconfortul gastro-intestinal datorită faptului că este bogat în mod natural în antioxidanți și poate ajuta la combaterea inflamației.
Un studiu din 2009 și un altul din 2012 au descoperit că ghimbirul poate reprezenta un ajutor semnificativ pentru femeile care suferă de crampe premenstruale. Mai mult de atat, studiul din 2009 a cofirmat că un supliment de ghimbir de 250 mg este la fel de eficient ca ibuprofenul în ameliorarea durerii.
Un alt studiu efectuat în 2001 sugerează, de asemenea, că ghimbirul poate fi util pentru durerea asociată cu artroza. Pacienții cu artroză au primit fie un placebo, fie un supliment de ghimbir timp de 6 săptămâni. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că suplimentul de rădăcină de ghimbir a oferit o ameliorare moderată a durerii cauzate de artroza la genunchi.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în ceea ce priveste efectul pe termen lung al suplimentelor de ghimbir pentru ameliorarea durerii. Rădăcina de ghimbir poate fi adăugată în mai multe moduri la dieta dumneavoastra: ghimbir confiat în loc de desert, ceai de ghimbir, ghimbir adăugat în smoothie-uri, ovăz sau în mâncăruri picante.
Ulei de pește
Conform cercetărilor de la Universitatea din Pittsburgh, majoritatea persoanelor care au luat suplimente de ulei de pește timp de 1-3 luni au reușit să își amelioreze durerile.
Dr. Maroon, profesor în cadrul Departamentului de Chirurgie Neurologică de la Universitatea din Pittsburgh Medical Center, sugerează că uleiul de pește poate fi considerat un antiinflamator cu efecte secundare minime sau zero. Cu toate acestea, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați un supliment de ulei de pește, mai ales dacă aveți probleme cu coagularea sangelui.
Pentru a include mai multi nutrienți în alimentația dvs., concentrați-vă pe creșterea aportului de alimente care conțin în mod natural omega 3. În ceea ce privește peștele gras, precum somonul, macroul sau păstrăvul, se recomandă consumul unei cantităti de aproximativ 100 grame de 2-4 ori pe săptămână. Printre sursele vegetariene de omega 3 se numără: semințe de cânepă, semințe de chia, semințe de in, ulei de in și salate.
Vișine
Unele studii au arătat că consumul de suc de vișine înainte și / sau după antrenamente fizice poate ajută la scăderea durerii musculare. De exemplu, un studiu din 2010 a descoperit că alergătorii au avut dureri musculare mult mai reduse după un eveniment de anduranță decât alergătorii care au luat un placebo.
Alergătorii au consumat 2- 350 ml de suc de vișine sau placebo cu 7 zile înainte de o cursă de anduranță. Sucul de vișine a avut, de asemenea, un efect semnificativ în ceea ce privește scăderii durerii după antrenament, conform unui studiu din 2006.
Potrivit Fundației Pentru Persoanele Care Suferă de Artrită, vișinele pot fi benefice pentru ameliorarea crizelor provocate de gută. Un alt studiu a descoperit că sucul de vișine poate reduce cantitatea de acid uric din sânge.
Vișinele și alte fructe și legume roșii sau mov sunt bogate în antioxidanți numiți antocianini. Se presupune ca acești antioxidanți sunt responsabili pentru diminuarea durerii și inflamației. Includerea vișinelor proaspete sau a sucului de vișine în dieta dvs. este recomandată pentru obtinerea numeroaselor beneficii pentru sănătate ale acestor fructe; dar, în ceea ce privește rolul vișinelor în ameliorarea durerii, încă nu se știe exact în ce cantitate trebuie consumate acestea în fiecare zi pentru a se obține efectul dorit.
Turmeric
Planta de turmeric, cunoscută și drept curcuma longa, a fost utilizată în culturile asiatice antice timp de secole pentru tratarea problemelor digestive, vindecarea rănilor și pe post de antiinflamator natural. Compusul principal al turmericului, curcumina, s-a dovedit că poate lupta foarte eficient împotriva inflamației și poate ajuta în afecțiuni inflamatorii, cum ar fi colita, artrita și cancerul.
Majoritatea studiilor au analizat efectul unei porții de 400-600 mg de turmeric, consumată de până la 3 ori pe zi. Aportul excesiv sau pe termen lung de turmeric poate provoca stres gastric și poate interfera cu acțiunea anumitor medicamente.
Ceai verde
Ceaiul verde este o sursă concentrată de antioxidanți care, potrivit numeroaselor studii din domeniu, ar putea proteja împotriva bolilor cardiovasculare sau a anumitor tipuri de cancer. Ceaiul verde are, de asemenea, rol antiinflamator, datorita substanței sale active numita 3-galat de epigalocatehină. Potrivit anumitor studii, galatul de epigalocatechină poate proteja cartilajul articular împotriva degradarii.
Ca recomandare generală pentru obținerea beneficiilor antioxidante, trebuie consumate 3-4 cani de ceai verde pe zi sau extract de ceai verde de 300-400 mg pe zi. Există însa si o variație individuală, deoarece unele persoane pot fi mai sensibile la cofeina sau predispuse la dureri stomacale cauzate de ceaiul verde.
Concluzie
Există multe medicamente pentru ameliorarea durerii, dar unii compuși naturali din alimente și băuturi au de asemenea proprietăți la fel de puternice de calmare a durerii. De exemplu, ghimbirul s-a dovedit a fi extrem de util în diminuarea disconfortului stomacal, a durerilor menstruale și a durerilor asociate artritei.
Suplimentele cu ulei de pește pot oferi, de asemenea, o oarecare ameliorare a durerii, iar includerea mai multor alimente bogate în omega 3 în dietă poate fi o modalitate de a lupta în mod natural împotriva inflamației din organism.
Mai mult, s-a dovedit că vișinele ajută la ameliorarea sau, eventual, la prevenirea durerilor musculare asociate cu exercițiile fizice și pot ajuta la reducerea intensitatii crizelor de gută. Curcumina, un compus care se găsește în turmeric, poate fi eficientă în tratarea anumitor afecțiuni inflamatorii precum colita și artrita. Ceaiul verde, o sursă puternică de antioxidanți, ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și la protejarea cartilajului articular.
Sfatul nostru, ca de fiecare dată, este ca înainte de a începe să luați orice tip de supliment, să discutați cu medicul dumneavoastră. Nu înlocuți medicamentele pentru ameliorarea durerii cu alimente dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă acest lucru.